NAŠETA

15.02.2024.

 

Našeta je „izuzetno grožđe koje teži umetnosti“, prema Lorencu Fantiniju, koji je opisao ovu sortu u svojoj knjizi „Proizvodnja vina i enologija u provinciji Kuneo“ iz 1879. Međutim, ako su vinogradari u Novelu, u Pijemontu (gde je i nastala sorta) cenili kvalitet ove sorte belog grožđa u 19. veku, ubrzo su se od nje okrenuli u korist kvantiteta.

 

 

Uprkos organoleptičkoj privlačnosti sorte, loze Našete su sistematski kalemljene ili ponovo sađene tokom 20. veka, i zamenjene profitabilnijim sortama sa većim prinosom. Prema Elviru Konjou, vinovu lozu Našeta je „teško uzgajati, a takođe je nepredvidiva u prinosu, od obilne do retke proizvodnje“.

 

 

Kvalitet je oduvek bio snaga sorte Našeta, a vina koja daje imaju muskatni miris, cvetne note, i arome zrelijeg tropskog voća. Takođe ima sveže nepce sa svežim ukusima jabuke i notama citrusa i meda.

 

Sve u svemu, vina Našeta imaju izražajnost koju je teško zanemariti. U regionu gde je Nebiolo neprikosnoveni kralj crnih vina, Našeta bi mogla biti budući kandidat za najbolju belu sortu u regionu.

 

Ovu sortu je oživela Novello grupa vinara sredinom 1990-ih. Zvanično je primljen u denominaciju Langhe DOC 2002. godine, a 2010. je dobio sopstvenu DOC podzonu „Nascetta/Nas-cetta del Comune di Novello“. Prvobitno se smatralo da je u srodstvu sa Nasco, sardinijskom sortom, pa je stoga sorta i dobila ime po njoj. Ova hipoteza je, međutim, od tada opovrgnuta.

 

Uparivanje sa hranom

Našeta ide dobro uz:

  • Pečene špargle i mocarelu
  • Lignje na žaru sa limunom i belim lukom
  • Pečene školjke sa salatom od komorača