KORISTI PO ZDRAVLJE OD KIVIJA

12.11.2020.

 

Kivi je južno voće koje pruža mnoge zdravstvene blagodeti. Pun je hranljivih sastojaka poput vitamina C, vitamina K, vitamina E, folata i kalijuma, a takođe sadrži puno antioksidanata i dobar je izvor vlakana. Njegove male crne semenke su jestive, a iznenađujuće je i da je jestiva njegova kora.

 

 

1. Može pomoći u lečenju astme

Smatra se da velika količina vitamina C i antioksidanata koje sadrži kivi zapravo može pomoći u lečenju ljudi sa astmom. Jedno istraživanje iz 2000. godine pokazalo je da je kivi imao blagotvoran efekat na funkciju pluća kod onih koji su redovno konzumirali sveže voće, uključujući kivi.

 

2. Pomaže varenju

Kivi sadrži puno vlakana, što je dobro za varenje. Takođe sadrže proteolitički enzim zvani aktinidin koji može pomoći u razgradnji proteina.

 

3. Jača imuni sistem

Kivi je pun vitamina C. Oko 180 grama kivija obezbeđuje oko 273 procenta dnevne preporučene vrednosti vitamina C, koji je neophodan sastojak kada je reč o jačanju imunog sistema. Jedno istraživanje je čak otkrilo da kivi može smanjiti verovatnoću razvoja bolesti sličnih prehladi ili gripu. Ovo se posebno odnosi na rizične grupe poput starijih od 65 godina i male dece.

 

4. Smanjuje rizik od mnogih drugih bolesti

Oksidativni stres može dovesti do oštećenja našeg DNK-a, što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Delimično zahvaljujući antioksidantima, postoje neki dokazi iz starijih istraživanja da redovna konzumacija kivija ili ekstrakta kivija smanjuje verovatnoču oksidativnog stresa. Pošto je oksidativno oštečenje DNK usko povezano sa rakom debelog creva, redovna konzumacija kivija takođe može smanjiti rizik od raka debelog creva.

 

5. Može pomoći u kontroli krvnog pritiska

Plodovi kivija ne samo da mogu da pojačaju naš imuni sistem, već mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska. Istraživanja iz 2014. pokazala su da konzumacija tri kivija na dan može sniziti krvni pritisak. Dugoročno, ovo takođe može značiti smanjeni rizik za stanja koja mogu biti uzrokovana visokim krvnim pritiskom, poput moždanog ili srčanog udara.

 

6. Smanjuje zgrušavanje krvi

Pored toga što pomaže u kontroli krvnog pritiska, kivi zapravo može smanjiti i zgrušavanje krvi. Istraživanje Univerziteta u Oslu otkrilo je da je konzumacija dva do tri kivija dnevno značajno smanjila rizik od zgrušavanja krvi. Istraživači su došli do zaključka da su efekti konzumiranja 2-3 kivija na dan slični efektima dnevne doze aspirina za poboljšanje zdravlja srca.