VISKI U INDIJI

03.08.2022.

 

Indija ima dugu istoriju konzumiranja viskija, ali proizvodnja kvalitetnog viskija je počela mnogo kasnije.

 

 

Proizvođači viskija u Indiji variraju od industrijskih destilerija koje prave viski od melase, do vrhunskih proizvođača koji prave međunarodno priznate viskije, kao što je najpoznatiji, Paul John.

 

Po količini, Indija je najveći potrošač viskija na svetu. U 2014. godini prodato je 1,5 milijardi litara širom zemlje, što je izuzetan broj jer određene države u Indiji imaju zabranu alkohola.

 

Imajući to u vidu, zemlja je posebno opuštena sa regulisanjem proizvodnje i često se viski iz Indije ne bi klasifikovao kao viski u drugim zemljama.

 

Tradicionalno, viski se pravi od fermentisane kaše ječma, pšenice, raži ili drugog izvora žitarica. U Indiji se uglavnom pravi od melase, nusproizvoda rafinisanja šećera iz šećerne trske, koji bi drugde bio klasifikovan kao rum. Ovo se zatim pomeša sa malim porcijama malt viskija da bi se stvorio ukus koji liči na ukus viskija. Stoga, indijsko tržište viskija sadrži mešavine koje su liberalno koristile neutralni alkohol i arome i sadrže veoma male porcije tradicionalnog malt viskija.

 

Teško je generalizovati kakav je ukus indijskog viskija sa tako širokim spektrom proizvodnih metoda i stilova na tržištu. S obzirom na to da je ogromna većina viskija na bazi melase - koja proizvodi alkohol prilično neutralnog ukusa, na indijskom tržištu viskija postoji velika zavisnost od veštačkih aroma.

 

Istorija proizvodnje indijskog viskija

Viski su u Indiju u 19. veku uneli oni koji su upravljali britanskom vladavinom na potkontinentu. Pivara je osnovana 1820. i kasnije pretvorena u destileriju, ali nestašica žitarica i nemogućnost mlevenja značili su da se industrija viskija sporo razvijala.

 

Iako je bilo mnogo nedozvoljenih žestokih pića koja su se pravila – i često su označavana kao viski – tek 1982. godine pojavio se domaći proizvođač. Predsednik Amrut destilerija, Neelakanta Jagdale, razvio je mešavinu a zatimi single malt viski u kasnim 1980-im, iako on nije bio flaširan kao single malt.

 

Liberalizacija trgovine tokom 1990-ih pružila je još jednu šansu za industriju u nastajanju, pošto su tarife na uvezeni luksuzni viski pale i imućniji Indijci su mogli da ih češće konzumiraju. Indijske kompanije, kao što je United Brewerie, čak su kupovale škotske destilerije da bi zadovoljile potražnju.

 

Kako indijski destilatori poboljšavaju svoje proizvode i proizvodne tehnike, predviđa se da će indijsko tržište viskija nastaviti da raste kako za lokalnu potrošnju, tako i za izvoz u druge zemlje.