MERLO

19.01.2022.

 

Merlo je jedno od najpopularnijih crnih vina na svetu. Poznato po svojoj mekoj, senzualnoj teksturi i pristupačnom stilu, napravljeno je od crvenog grožđa koje se može prilagoditi različitim klimatskim uslovima.

 

 

Šta znači "Merlot"?

Reč merlo je francuska reč za „malog kosa“(ptica). Merlo se takođe odnosi na sortu crvenog grožđa koja se koristi za pravljenje vina širom sveta.

 

Kakvog je ukusa merlo?

Merlo je poznat kao kameleon jer se prilagođava mnogim klimatskim uslovima, poprima karakter i lokacije i tehnike proizvodnje vina. Međutim, odlično grođže merlo nije tako lako uzgajati kao što se misli, što dovodi do prekomerne sadnje i obilja vina lošeg kvaliteta. Tipično, merlo je suvo vino srednjeg do punog tela sa umerenom kiselinom, umerenim do visokim alkoholom i mekim, ali prisutnim taninima. Najbolji merlo ima niz ukusa, u rasponu od grafita, začinskog bilja i kupina, do višanja, šljiva i kakaoa, često prekrivenih notama karanfilića, vanile i kedra kada odležava u hrastu.

 

Koje je boje merlo?

Merlo ima crvenu boju jer se pravi od crvenog grožđa. Kada su mlada, vina mogu biti poluprozirna do neprozirna i rubin crvena. Boja je generalno svetlija od kaberne sovinjona i dublja od pino noara. Jedan pokazatelj da imate merlo u čaši je odsjaj cigle/narandžastih tonova na obodu. Boja merloa se menja sa godinama, gubi pigmentaciju i osvetljenost i dobija boju granata. Iako nije baš uobičajeno, merlo se takođe koristi za proizvodnju i roze i belih vina.

 

Koliko alkohola ima flaša merloa?

Alkohol u morlouzavisi od toga gde se uzgaja, jer klima utiče na zrelost, što utiče na nivo alkohola. Merlo iz hladnijih regiona poput Francuske često ima 13–14% alkohola, ali može da se približi i 14,5% kada se uzgaja u toplijoj klimi kao što su Kalifornija, Čile i Australija.

 

Da li je merlo slatko ili suvo vino?

Merlo se obično pravi u suvom stilu. Imajte na umu da ukus zrelog voća poput trešnje i šljive nije isto što i ukus slasti zbog sadržaja šećera. Suvo vino znači da se nakon ceđenja grožđa šećer iz grođža kvascem pretvara u alkohol. Kada se sav ili skoro sav šećer pretvori, stvara se potpuno suvo vino. Ponekad, malo šećera koji se zove rezidualni šećer, ostaje. Ovo može biti svrsishodno, da da nagoveštaj punoće i slatkoće vinu, ili može biti zato što kvasac nije završio fermentaciju. Međutim, ako vino ima nekoliko grama rezidualnog šećera po litru, to se i dalje smatra suvim vinom.