ZAŠTO TREBA JESTI JABUKE

28.05.2020.

 

 

Jabuke su jedna od najpopularnijih vrsta voća - i to sa dobrim razlogom. Izuzetno su zdrave što su dokazala mnoga istraživanja.

 Evo pet impresivnih zdravstvenih koristi od jabuka.


1. Jabuke su veoma hranljive

Jedna srednja jabuka - oko 180 grama - ima sledeće nutritivne vrednosti:
Kalorije: 95    
Ugljeni hidrati: 25 grama    
Vlakna: 4 grama    
Vitamin C: 14% referentnog dnevnog unosa
Kalijum: 6% referentnog dnevnog unosa
Vitamin K: 5% referentnog dnevnog unosa
Šta više, ista porcija pruža 2–4% referentnog dnevnog unosa za mangan, bakar i vitamine A, E, B1, B2 i B6. Jabuke su takođe bogat izvor polifenola. A da biste uzeli najviše od jabuka, jedite je sa ljuskom - ona sadrži polovinu vlakana i mnogo polifenola.


2. Jabuke mogu pomoći u gubitku kilograma

Jabuke su bogate vlaknima i vodom. U jednom istraživanju, ljudi koji su jeli jabuke pre obroka osećali su više sitim od onih koji su konzumirali sos od jabuka, sok od jabuke ili ih nisu konzumirali uopšte. U istom istraživanju, oni koji su započeli svoj obrok jabukom, jeli su u proseku 200 kalorija manje od onih koji nisu jeli jabuke.


3. Jabuke mogu biti dobre za srce

Jabuke umanjuju rizik od srčanih bolesti. Jedan od razloga može biti taj što sadrže rastvorljiva vlakna koja mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Takođe sadrže polifenole koji imaju antioksidativne efekte. Mnogi od njih su koncentrisani u ljusci. Jedan od ovih polifenola je i flavonoidni epikatehin, koji može da snizi krvni pritisak.


4. Mogu smanjiti rizik od dijabetesa

Nekoliko istraživanja povezalo je konzumiranje jabuka sa nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. U jednom velikom istraživanju, jedna jabuka dnevno bila je povezana sa 28% nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Čak i konzumiranje samo nekoliko jabuka nedeljno, imalo je sličan zaštitni efekat Moguće je da polifenoli u jabukama pomažu u sprečavanju oštećenja beta ćelija u pankreasu. Beta ćelije proizvode insulin u telu i često su oštećene kod osoba sa dijabetesom tipa 2.


5. Mogu imati prebiotičke efekte i proizvoditi dobre bakterije

Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakana koja deluje kao prebiotik. To znači da hrani dobre bakterije u crevima. Tanko crevo ne apsorbuje vlakna tokom varenja. Umesto toga, vlakna odlaze u debelo crevo, gde može podstaći rast dobrih bakterija. Takođe se pretvara u druga korisna jedinjenja koja cirkulišu nazad kroz vaše telo. Nova istraživanja pokazuju da je to možda razlog zašto je jabuka toliko uspešna u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.