FIANO

18.01.2023.

 

Fiano je visokokvalitetna sorta belog grožđa vina koja se najviše uzgaja u južnoj Italiji, posebno u Kampaniji. Od nje se najčešće proizvode sortna vina. Ukus je orašast i teksturiran sa cvetnim i mednim notama, začinskim i tropskim voćnim ukusima poput ananasa.

 

 

Istorija Fiano sorte

Sorta se uzgaja u južnoj Italiji stotinama godina. Prvo pominjanje sorte grožđa bilo je u 13. veku. Neposredno pre krize izazvane filokserom, Fiano je bio široko zasađen u Kampaniji krajem 19. veka. Nakon razornog dejstva filoksere, grožđe je bilo gotovo zaboravljeno sve do 1970-ih i 1980-ih, kada su ga ponovo otkrili, prvo lokalni proizvođači, a potom i potrošači. Sada su vina napravljena od fijana veoma u modi i nalaze se na vinskim kartama širom sveta.

 

Teroar

Fiano uspeva na vulkanskom tlu Apeninskih planina. Teroar je posebno važan za Fiano i može imati veliki uticaj na gotova vina, koja se kreću u stilu od čistih i mineralnih do orašastih i bogatih. Fiano grođže može da razvije slatkoću koja ga čini izuzetno privlačnim za pčele, kao što se navodi u njegovom tradicionalnom imenu, Vitis apiana („loza omiljena pčelama“).

 

Proizvodnja i i stilovi vina

Mnogi vinari koriste različite tehnike proizvodnje vina kako bi poboljšali prirodna organoleptička svojstva Fiana. Najvažniji od njih je kontakt sa talogom, proces u kome se vino ostavlja da sazre sa nusproizvodima fermentacije kao što su mrtve ćelije kvasca, semena i fragmenti kožice. Ovaj kontakt može dodati teksturu i težinu gotovim vinima, kao i dodati ukus. Dok je Fiano najpoznatiji po suvim vinima, od njega se prave i desertna vina, obično tradicionalnom italijanskom metodom sušenja na vazduhu. Slatka vina fiano su sočna i teksturirana, razvijaju ukuse sušenog voća poput smokve i suve šljive. Najbolji primerci fijana mogu da se poboljšaju sa 2-3 godine starosti u boci sa razvojem sekundarnih karakteristika meda i lešnika.

Vinova loza se takođe sadi u Južnoj Australiji, posebno u podregionu Meklaren Vale sa sortom koja je dobro prilagođena vrućim i suvim uslovima.

 

Uparivanje hrane sa Fiano vinom

Fiano vino se proizvodi u raznim stilovima, pa tako vina mogu da idu uz jela od ribe, do belih mesa bogate teksture kao što su sporo kuvana svinjetine ili jela od piletine.