KORISTI PO ZDRAVLJE OD BADEMA

01.04.2021.

 

Bademi su jedno od najpopularnijih orašastih plodova na svetu. Veoma su hranljivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

U nastavku teksta saznajte zašto je badem dobar.

 

 

 

Bademi su bogati hranljivim sastojcima

 

Bademi su jestivo seme vrste drveta Prunus dulcis. Poreklom su sa Bliskog Istoka, ali SAD su njegov najveći svetski proizvođač. Uglavnom se prodaju sirovi ili pečeni ali se takođe koriste za proizvodnju bademovog mleka, ulja, putera, brašna ili paste - takođe poznate kao marcipan. Bademi imaju impresivan profil hranljivih sastojaka.

Jedna porcija od 30 grama badema ima oko 160 kalorija i sadrži:

Vlakna: 3,5 grama

Proteini: 6 grama

Masti: 14 grama (od kojih 9 je nezasićenih)

Vitamin E: 37% preporučenog dnevnog unosa

Mangan: 32% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 20% preporučenog dnevnog unosa

Takođe sadrže bakar, vitamin B2 (riboflavin) i fosfor. Poed toga, bademi sadrže fitinsku kiselinu, supstancu koja vezuje određene minerale i sprečava da ih organizam apsorbuje. Iako se fitinska kiselina obično smatra zdravim antioksidansom, ona malo smanjuje količinu gvožđa, cinka i kalcijuma koje dobijate iz badema.

 

Bademi su puni antioksidansima

 

Bademi su fantastičan izvor antioksidanasa. Antioksidansi pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa, koji može oštetiti molekule u ćelijama i doprineti upali, starenju i bolestima poput raka. Moćni antioksidansi u bademima uglavnom su koncentrisani u smeđem sloju ljuske. Iz tog razloga blanširani bademi - oni sa uklonjenom kožom - nisu najbolji izbor iz zdravstvene perspektive.

 

Bademi sadrže visok nivo vitamina E

 

Vitamin E je porodica masno rastvorljivih antioksidanasa. Ovi antioksidansi imaju tendenciju da se nakupljaju u ćelijskim membranama u telu, štiteći ćelije od oksidativnih oštećenja. Bademi su među najboljim izvorima vitamina E. Neka istraživanja dokazala su da je veći unos vitamina E povezan sa nižim stopama srčanih bolesti, raka i Alchajmerove bolesti.

 

Bademi mogu da pomognu u kontroli šećera u krvi

 

Bademi imaju malo ugljenih hidrata, ali visoku količinu zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini savršenim izborom za osobe sa dijabetesom. Još jedna blagodat badema je njihova izuzetno visoka količina magnezijuma. Magnezijum je mineral uključen u više od 300 telesnih procesa, uključujući kontrolu šećera u krvi. Zanimljiv podatak je da 25–38% osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 ima nedostatak magnezijuma. Ispravljanje ovog nedostatka značajno snižava nivo šećera u krvi i poboljšava funkciju insulina.

 

Bademi mogu sniziti nivo holesterola

 

Visok nivo LDL lipoproteina u krvi - takođe poznat kao „loš“ holesterol - dobro je poznat faktor rizika za srčane bolesti. Ishrana može imati veliki uticaj na nivo LDL-a a neka istraživanja pokazuju da bademi efikasno snižavaju LDL.