MATURANA BLANKA

03.10.2023.

 

Maturana Blanka je grožđe svetle boje koje se uzgaja u španskom regionu Rioha. Koristi se za pravljenje složenih belih vina sa visokim sadržajem alkohola. Vina Maturana Blanka su obično laganog tela, visoke kiselosti i ukusa koji se kreću između citrusa i egzotičnijih voćnih ukusa nalik na dunje.

 

 

Ova sorta je jedna od prvih sorti koja se pominje u oblasti Rioha, i pojavljuje se u tekstovima još 1622.godine. Uprkos tome, Maturana Blanka je izgubila značajnu poziciju u odnosu na druge bele sorte grožđa u regionu, jer se smatra inferiornom. Međutim, lokalni proizvođači su osporili ovu ideju, a zasadi su, iako trenutno još uvek mali, u porastu. Sorta je verovatno mutacija sorte svetle boje Maturana Tinta (poznata i kao Trousseau).

 

Maturana Blanka sazreva rano, uprkos nazivu koji potiče od njenog imenjaka, kasnozrele Maturane Tinta. Njene bobice odlikuje visoka kiselost, što se dobro prevodi u vino. Nažalost, grožđe je takođe prilično podložno truleži grozda botritis. U proizvodnji vina je neophodno da se pazi kada se koristi Maturana Blanka sorta, jer vina mogu dostići visok nivo alkohola.

 

Od sorte Maturana Blanka se retko prave jednoslojna vina, iako je nekoliko primeraka koji su dospeli na tržište dobilo pohvale.

 

Uparivanje sa hranom

Maturana Blanka vina dobro idu uz neka egzotičnija jela kao što su:

  • Paukolika kraba pečena u baskijskom stilu
  • Kiš od tikvica
  • Krompir salata sa aioli sosom i kaparima