ČINURI

28.12.2022.

 

Činuri je sorta belog grožđa koja se uzgaja u Gruziji. Poseduje visok nivo kiselosti i koristi se i za obična i za penušava vina, najćeće u mešavini sa Goruli Mtsvane i Aligote.

 

 

Sorta potiče i uglavnom se gaji u regionu Kartli. Takođe se uzgaja u Kahetiju. Tvrdi se da ime Činuri potiče od stare gruzijske reči chini koja opisuje crvenkasto zelenu boju. I zaista, sorta dobija takvu boju kada je potpuno zrela.

Međutim, češće se smatra da je naziv nastao izvođenjem iz gruzijske reči chinebuli što znači odličan ili najbolji. Neki proizvođači zapravo i nazivaju sortu Chinebuli.

Kaspuri je još jedno ime koje se koristi za ovu sortu.

 

Stilovi i proizvodnja vina

Chinuri je možda najpoznatiji kao komponenta koja doprinosi kiselosti penušavih vina zaštićenog porekla Atenuri. Ovaj naziv za vina zaštićenog porekla obično sadrži i sorte Goruli Mtsvane i/ili Aligote u mešavini. Obična vina se takođe prave od voća ubranog nedelju ili dve kasnije za dodatnu zrelost. Kiselost je i dalje oštra, a nivoi alkohola umereni.

Mnogi proizvođači tvrde da je vinu potrebno dve ili tri godine odležavanja da bi se videlo u svom najboljem izdanju. Može se fermentisati u tradicionalnom kvevriju (specijalne zemljane posude u obliku amfore) ili u rezervoarima. Vina napravljena u rezervoarima su cvetna i biljna sa primesama kruške.

Chinuri koji je odležao u kvevriju je više taninski, mošusni i biljni.

 

Karakteristike vinove loze

Činuri ima list sa tri režnja. Cilindrični grozdovi često imaju jedno dodatno veliko krilo. Vinova loza je relativno otporna na napad gljivica, a posebno na pepelnicu. Neki izvori ga opisuju kao otpornog na filokseru. Manje je podložan mrazu od mnogih drugih autohtonih gruzijskih sorti grožđa.

Dobro uspeva u velikom broju tipova zemljišta od aluvijalnog do kamenitog i na raznim lokacijama od strmih padina do ravnica. Sorta daje visoke prinose i srednje kasno sazreva (početkom oktobra), sa pupenjem sredinom aprila. Ljuska se vrlo lako odvaja od mesa.