CVAJGELT (ZWEIGELT)

07.06.2022.

 

Cvajgelt je nastao 1922. godine ukrštanjem Sen Lorana i Blaufrakiša i predstavlja najrasprostranjenije grožđe u Austriji od kog se proizvodi crveno vino. Njegova popularnost je dokazana time što se sorta uzgaja u svakom austrijskom vinskom regionu a najbolji primerci dolaze iz Burgenlanda, a posebno iz Nojzidlerzea.

Klasični austrijski Cvajgelt je obojen bogatom, dubokom crvenom bojom i ukusima trešnje i maline. Najbolji primerci imaju potencijal da se dobro održe deceniju, ali većinu je najbolje konzumirati u roku od nekoliko godina od proizvodnje.

 

 

Iako su sortna vina Cvajgelt vrlo česta, grožđe se takođe često koristi u mešavinama. Često se kombinuje sa kaberneom i merloom kako bi se stvorilo austrijski odgovor na klasičnu mešavinu bordoa. Takođe, meša se i sa svojim roditeljskim varijetetom Blaufrankišem za čistokrvnu austrijsku mešavinu.

Cvajgelt nije ograničen samo na suve stilove, već se koristi za proizvodnju slatkih vina u različitim oblicima. Najskuplja svetska vina napravljena od Cvajgelta su ili "štrovajn" od suvog grožđa ili ledeno vino. I ovo nije ograničeno samo na austrijske vinograde, bar jedno vrhunsko ledeno vino Cvajgelt proizvodi se u dolini Okanagan u Kanadi.

 

Cvajgelt je razvio dr Fridrih "Fric" Cvajgelt, koji ga je prvobitno nazvao Rotburger. Ovo je dovelo do zabune sa potpuno različitom sortom Rotberger koja je nastala otprilike u isto vreme u Gajzenhajmu u Nemačkoj. Tek sedamdesetih godina prošlog veka problem sa duplim imenom je konačno rešen, kada je uticajni austrijski vinar Lenc Mozer preimenovao sortu dr Cvajgelta u „Cvajgelt“.

 

Zaista uspešno ukršten, Cvajgelt je nasledio poželjne karakteristike od obe svoje roditeljske sorte (Saint-Laurent i Blaufrankisch). Od Saint-Laurent-a dobija svoje svetle arome višnje nalik pinou i sposobnost stvaranja svilenkastih, elegantnih vina. Od Blaufrankischa je poneo određenu pikantnost i dobru kiselost. Oba roditelja su sposobna da stvaraju vina duboke, bogate ljubičasto-grimizne boje, tako da nije iznenađenje da vina Cvajgelt imaju tendenciju da budu veoma bogate boje - najbolji imaju taman, mračan izgled u čaši. 

 

Pošto Cvajgelt pupi kasnije od Sen Lorana i sazreva ranije od Blaufrankiša, on pruža svojevrsnu "polisu osiguranja" u vinogradu. Dok su ove dve sorte podložne teškim vremenskim uslovima (prolećni mraz i jesenja kiša), lozama Cvajgelta obično ne smetaju ove sezonske pretnje. Cvajgelt takođe ima prednost što je sorta visokog prinosa, što dodatno doprinosi njegovoj popularnosti kod vinogradara.

 

Zahvaljujući Cvajgeltovoj popularnosti u Austriji, sorta sada postaje popularna u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Mali zasadi su takođe isprobani čak i dalje, u Kanadi, Japanu i Engleskoj.