ZAŠTO TREBA JESTI LUBENICU?

27.07.2021.

 

Lubenica je ukusno i osvežavajuće voće koje takođe ima mnoge zdravstvene benefite. Sadrži samo 30 kalorija na 100g, ali ima puno vitamina C, vitamina A i mnogih zdravih biljnih jedinjenja. U nastavku pročitajte koje su to koristi po zdravlje od lubenice.

 

 

 

1. Pomaže da ostanete hidrirani

Pijenje vode je važan način za održavanje hidratacije tela. Međutim, konzumiranje hrane koja ima visok sadržaj vode takođe može pomoći u tome. Zanimljivo je da lubenicu čini 92% vode. Štaviše, visok sadržaj vode jedan je od razloga zašto vam voće i povrće pomažu da se osećate sito. Kombinacija vode i vlakana znači da jedete dobru količinu hrane bez puno kalorija.

 

2. Sadrži hranljive sastojke i korisna biljna jedinjenja

Što se tiče voća, lubenica je jedna od najnižih u kalorijama - sadrži samo 46 kalorija na porciju od 150 grama. To je niže od čak i voća sa niskim sadržajem šećera, poput bobica.150 grama lubenice sadrži i mnoge druge hranljive sastojke, uključujući ove vitamine i minerale:

Vitamin C: 21% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin A: 18% preporučenog dnevnog unosa

Kalijum: 5% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 4% preporučenog dnevnog unosa

Vitamini B1, B5 i B6: 3% preporučenog dnevnog unosa

Lubenica je takođe bogata karotenoidima, uključujući beta-karoten i likopen. Pored toga, ima citrulin, važnu aminokiselinu.

 

3. Sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u prevenciji raka

Istraživači su proučavali likopen i druga pojedinačna biljna jedinjenja u lubenici radi njihovih efekata protiv raka. Iako je unos likopena povezan sa manjim rizikom od nekih vrsta karcinoma, rezultati studije su mešoviti. Čini se da je do sada najjača veza između likopena i karcinoma digestivnog sistema. Istraživanja sugerišu da smanjuje rizik od raka snižavanjem faktora rasta sličnog insulinu (IGF), proteina koji učestvuje u podeli ćelija. Visok nivo IGF povezan je sa rakom.

 

4. Može poboljšati zdravlje srca

Nekoliko hranljivih sastojaka u lubenici imaju specifične benefite po zdravlje srca. Studije sugerišu da likopen može pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Takođe može pomoći u sprečavanju oksidativnog oštećenja holesterola. Prema studijama na gojaznim ženama u postmenopauzi i gojaznim muškarcima, likopen takođe može smanjiti ukočenost i debljinu zidova arterija. Lubenica takođe sadrži citrulin, aminokiselinu koja može povećati nivo azotnog oksida u telu. Azotni oksid pomaže krvnim sudovima da se šire, što smanjuje krvni pritisak. Ostali vitamini i minerali u lubenici takođe su dobri za srce. Tu spadaju vitamini A, B6, C, magnezijum i kalijum.

 

5. Može smanjiti upalu i oksidativni stres

Upala je ključni pokretač mnogih hroničnih bolesti. Lubenica može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja, jer je bogata antiinflamatornim antioksidantima likopenom i vitaminom C.  U ranijoj studiji, ljudi su dobijali sok od paradajza bogat likopenom sa dodatkom vitamina C. Sve u svemu, njihovi markeri upale su opali, a antioksidanti porasli. Lubenica ima i likopen i vitamin C. Kao antioksidant, likopen takođe može koristiti zdravlju mozga. Može pomoći u odlaganju pojave i napredovanja Alchajmerove bolesti.

 

6. Dobra je za kožu i kosu

Dva vitamina u lubenici - A i C - važna su za zdravlje kože i kose. Vitamin C pomaže vašem telu da stvori kolagen, protein koji održava vašu kožu elastičnom, a kosu jakom. Vitamin A je takođe važan za zdravu kožu, jer pomaže u stvaranju i popravljanju ćelija kože. Bez dovoljno vitamina A, vaša koža može izgledati suvo i perutati se. I likopen i beta-karoten mogu takođe pomoći u zaštiti vaše kože od opekotina od sunca.