KIR ROYALE - KOKTEL ZA POSEBNE PRILIKE

26.12.2019.

Idealan koktel za novogodišnju zabavu

 

Kir je nastao u Burgundiji, u Francuskoj. Ime je dobio po svešteniku Feliksu Kiru, koji je bio heroj u Drugom svetskom ratu, a takođe i gradonačelnik grada Dižon od 1945. do 1968.godine. Bio je poštovan, a istorija nam govori i da je bio veliki obožavalac lokalnih proizvoda, pa je tako stvorio piće mešanjem lokalnog belog vina napravljenog od grožđa Aligote (suvo, kiselo, sa prilično neutralnim aromama i ukusom) i lokalnog likera od crne ribizle Creme de Cassis.

Creme de Cassis je tamno obojen, gusti, slatki liker, koji se proizvodi maceracijom crnih ribizla u eau-de-vie (čistu i prozirnu, dva puta fermentisanu voćnu rakiju). Kada se maceracija završi, iz likera se vade ljuske i semenke crne ribizle, a zatim se dodaje šećer.

Kirov recept je bio ukusan i postigao je ogroman uspeh, jer su slast i ukus likera pružila savršeni balans za kiselost Aligote vina. Ova uspešna kombinacija postala je poznata ne samo u Burgundiji, već i širom Francuske, gde je često prilagođavana vinima i likerima regiona u kojima se pravila, ali i širom sveta.

Kir Royale razlikuje se od Kira, jer se pravi sa šampanjcem umesto sa belim vinom Aligote. Stoga je skuplja vraijanta i obično je rezervisana za proslave i posebne prilike.

 


Kako napraviti najbolji Kir


Nasuprot verovanju, ni Kir ni Kir Royale ne treba da budu previše slatka niti previše obojena pića. Savršena kombinacija trebalo bi da bude bledo rumene boje, osvežavajuća, sa nežnom aromom crne ribizle i samo blago slatka – onoliko slatka, koliko je dovoljno da ukloni kiselost vina. Previše likera eliminiše potrebnu svežinu pića da bi ono moglo da se pije kao aperitiv i čini ovo piće preslatkim i „prealkoholnim“.

Najbolji odnos pića je 1/5 Creme de Cassis i 4/5 rashlađenog suvog belog vina ili rashlađenog suvog šampanjca. Takođe je važno prvo sipati Creme de Cassis u čašu, a zatim vino, u suprotnom se ne mešaju dobro. Cassis treba da bude na sobnoj temperaturi.

Što se tiče čaše za serviranje, ona je lični izbor. Međutim, u Francuskoj Kir tradicionalno služe u običnim malim čašama za belo vino a Kir Royale u čašama za šampanjac.

 


Varijacije

 


Kir i Kir Royale imaju mnoge varijacije. Umesto Creme de Cassis, može da se stavi Creme de Mures (borovnica), Creme de Peche (breskva) ili Creme de Framboise (malina).

Pošto Aligote vino nije uvek jednostavno pronaći, mogu se koristiti i druga vina, ali je bitno da ona budu suva, kisela i nearomatična. Vrlo jednostavna i relativno jeftina vina odlično „rade posao“.