ZDRAVSTVENE KORISTI OD INDIJSKOG ORAHA

15.10.2020.

 

Indijski orah je plod koje potiče od indijskog drveta - tropskog stabla poreklom iz Brazila, koje se sada uzgaja u raznim toplim sredinama širom sveta. Iako se obično naziva orah indijski orah je zapravo seme. Bogat je hranljivim sastojcima i korisnim biljnim jedinjenjima i dobar je dodatak mnogim jelima. Kao i većina orašastih plodova, indijski orah takođe može pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja. Povezani su sa benefitima kao što je gubitak kilograma, poboljšana kontrola šećera u krvi i zdravijeg srca.

 

 

 

Bogat hranljivim sastojcima

Indijski orah je bogat hranljivih sastojaka. Jedna porcija (30 grama) neprženih, neslanih indijskih oraha pruža oko:

Kalorije: 157

Proteini: 5 grama

Masnoće: 12 grama

Ugljeni hidrati: 9 grama

Vlakna: 1 gram

Bakar: 67% dnevne vrednosti

Magnezijum: 20% dnevne vrednosti

Mangan: 20% dnevne vrednosti

Cink: 15% dnevne vrednosti

Fosfor: 13% dnevne vrednosti

Gvožđe: 11% dnevne vrednosti

Selen: 10% dnevne vrednosti

Tiamin: 10% dnevne vrednosti

Vitamin K: 8% dnevne vrednosti

Vitamin B6: 7% dnevne vrednosti

Indijski orah je posebno bogat nezasićenim mastima - kategorija masti koja je povezana sa manjim rizikom od prevremene smrti i srčanih bolesti. Takođe sadrži malo šećera, dobar je izvor vlakana, i sadrži gotovo istu količinu proteina kao ekvivalentna količina kuvanog mesa. Pored toga, indijski orah sadrži značajnu količinu bakra, minerala neophodnog za proizvodnju energije, zdrav razvoj mozga i jak imuni sistem. Takođe su odličan izvor magnezijuma i mangana, hranljivih sastojaka važnih za zdravlje kostiju.

 

Sadrže korisna biljna jedinjenja

Orašasti plodovi i semenke smatraju se moćnim antioksidansima, a indijski orah nije izuzetak. Antioksidansi su korisna biljna jedinjenja koja održavaju telo zdravim neutrališući molekule koji uzrokuju oštećenja a koja su poznata kao slobodni radikali. Zauzvrat, ovo pomaže u smanjenju upale i povećava sposobnost tela da ostane zdravo. Indijski orah je bogat izvor polifenola i karotenoida.

 

Može poboljšati zdravlje srca

Ishrana bogata orašastim plodovima, uključujući i indijski orah, povezana je sa manjim rizikom od bolesti, poput moždanog udara i srčanih bolesti. Nekoliko istraživanja fokusiralo se na blagodati indijskog oraha za zdravlje srca. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi sa dijabetesom tipa 2 čijih se 10% dnevnih kalorija dobijalo od indijskog oraha imaju niži odnos LDL (lošeg) holesterola i HDL (dobrog) holesterola od onih koji uopšte nisu jeli indijski orah. Nizak odnos LDL prema HDL obično se smatra oznakom dobrog zdravlja srca.

 

Potencijalni nedostaci

Indijski orah je uglavnom bezbedan dodatak ishrani. Imajte na umu da pečeni ili slani indijski orah može sadržati visok nivo dodatog ulja ili soli. Iz tog razloga bi možda bilo najbolje da se odlučite za neslane pečene ili sirove indijske orahe. 

Takođe, indijski orah sadrži fitate koji vašem telu mogu otežati apsorpciju vitamina i minerala koje sadrže. Ostavljanje indijskog oraha da preko noći odstoji u vodi pre nego što ga dodate u jelo pomoći će u smanjenju sadržaja fitata i poboljšanju njihove svarljivosti.