GROŽĐE RUSAN

24.08.2022.

 

Roussanne (Rusan) je belo grožđe od kog se proizvodi vino. Dobilo je ime po boji ljuske kada je grođže zrelo - ​​crvenkasto-zlatnom pigmentu koji je jednak francuskoj reči "ru" (što znači "crvenkasto" ili crvenkasto-braon). Smatra se da sorta potiče iz severne doline Rone, gde se nalazi većina savremenih zasada.

 

 

Sa svojim tradicionalnim partnerom za mešanje, Marsanom, Rusan je ključni sastojak mešavina belih vina severne Rone, posebno Ermitaža, Kroze-Ermitaža i San-Žozefa, kao i penušavih vina San-Pire. Dalje južnije u dolini Rone, koristi se u malim količinama u Šatonaf-di-Pap gde je jedna od 13 sorti grožđa dozvoljenih za upotrebu u crvenim i belim vinima.

 

U Italiji, Rusan se ponekad koristi za pravljenje Montekarlo Bianka, ali se retko pojavljuje na drugim mestima u zemlji.

 

U svojoj rodnoj Francuskoj, Rusan se najčešće nalazi na jugu, gde ima koristi od toplih temperatura i dugih sati sunčeve svetlosti koji su mu potrebni da postigne punu zrelost. U hladnijim klimatskim uslovima, sorta se može boriti da sazri i ima reputaciju kao sorta koja se teško uzgaja.

Takođe je podložan truleži, pepelnici i oštećenjima vetrom.

 

Na sreću, Rusan je mnogo popustljivija sorta u vinariji gde se može mešati i manipulisati u složena i prestižna vina. Chateauneuf-du-Pape Blanc Vieilles Vignes iz Chateau Beaucastela je možda najistaknutije 100-postotno vino Rusana, iako kalifornijski kultni proizvođač, Sine Qua Non, proizvodi najskuplja Rusan vina na svetu iz svoje baze na centralnoj obali.

 

Istorija Rusana u Kaliforniji je zanimljiva. Do 1998. godine, vina označena kao Rusan su, kako se pokazalo, sorta Viognier. Ovo nije bila namerno obmanjujuća praksa, već rezultat konfuzije oko raznih sorta uzetih iz doline Rone.

 

DNK testiranje je konačno otkrilo pravi identitet Viogniera, ali primer naglašava sličnost između dva grožđa. Oba imaju bogatu, često masnu teksturu i mogu pokazati začinjene ukuse kajsije. Roussanne sam po sebi karakterišu biljne arome nalik na čaj. Na nepcu obično pokazuje kruške i med sa značajnim intenzitetom. Kiselost može biti visoka ako se bere nedovoljno zrelo, ali ako se predugo ostavi na lozi, nivo alkohola može preći 14 procenata. Kada se pomeša sa Marsanom, daje aromatičan intenzitet koji upotpunjuje bogatiju strukturu i telo.

 

Sinonimi za Rusan su i Bergeron, Fromental.

 

Uparivanje Rusana sa hranom

Rusan najbolje ide uz:

  • Poširano jaje, pileća džigerica i salata Lionnaise
  • Omlet od krabe
  • Veknu od dimljene ribe