15 ZANIMLJIVOSTI O KOKICAMA

26.04.2018.

Saznajte neke zanimljive činjenice o kokicama.

 

Bogate vlaknima i sa niskim sadržajem masti, kokice su jedna od omiljenih slanih grickalica. Predstavljamo vam 15 činjenica koje možda niste znali o njima.

 

 

1. Kokicama je naučno ime zea mays everta, i to je jedina vrsta kukuruza koja će pući.

 

2. Ljudi konzumiraju kokice već hiljadama godina. Godine 1948. u pećinama u Novom Meksiku otkrivene su kokice stare oko 5000 godina.

 

3. Veruje se da je pleme Indijanaca Wampanoag donelo kokice kolonistima za prvi Dan zahvalnosti u Plimutu u Masačusetsu.

 

4. Tradicionalno, Indijanci su začinjavali kokice osušenim biljem i začinima, a moguće čak i čilijem. Takođe su stavljali kokice u supu i pivo, i pravili ukrase za kosu i narukvice sa kokicama.

 

5. Neka indijanska plemena su verovala da je unutar svakog jezgra kokice živeo duh. Duhovi obično ne bi smetali ljudima, ali ako bi se njihov dom zagrejao, oni bi skakali, postajali ljuti, i na kraju bi pukli.

 

6. Navodno je Kristofer Kolumbo predstavio kokice Evropljanima krajem 15. veka.

 

7. Prvu komercijalnu mašinu za kokice napravio je Charles Cretors u Čikagu 1885. godine. Biznis koji je osnovao tada i dalje proizvodi mašine za kokice i drugu specijalizovanu opremu.

 

8. Američki prodavci počeli su da prodaju kokice na karnevalima krajem 19. veka. Kada su počeli da ih prodaju ispred bioskopa, vlasnici bioskopa su u početku strahovali da bi kokice mogle da odvrate posetioce od filmova. Bilo je potrebno nekoliko godina da shvate da kokice mogu biti način da se poveća prihod, a kokice se prodaju u bioskopima od 1912. godine.

 

9. Danas mnogi bioskopi ostvaruju veći profit od kokica nego od prodaje karata, jer je oko devedeset posto od prodaje kokica čista zarada. Kokice takođe gledaoce čini žednim i tako je verovatnije da će uz njih kupiti i piće.

 

10. Zašto kokice pucaju? Svako jezgro sadrži malu količinu vlage. Kako se jezgro zagreva, ova voda prelazi u paru. Razlika između kokica i drugih jezgra je u tome što ljuska kokice nije vodopropustljiva, tako da para ne može da izađe i pritisak raste sve dok kokica konačno ne eksplodira.

 

11. U proseku, kokica će pući kad dostigne temperaturu od 175 stepeni Celzijusa.

 

13. Postoje dva moguća objašnjenja zašto neke kokice ne puknu. Prvo je da nisu sadržala dovoljno vlage da bi se stvorila “eksplozija”. Druga je da je njihova ljuska oštećena, tako da je para nestala postepeno. Da bi za kokice rekli da su dobre, trebalo bi da bude manje od 2% neotvorenih.

 

14. Kokice su prirodno bogate vlaknom. Imaju malo kalorija, natrijuma, šećera i masti, mada se tokom pripreme često dodaje ulje, puter, so, a često i  šećer.

 

15. Iskokane kokice dolaze u dva osnovna oblika: pahuljica i pečurka.