PLAVAC MALI

06.04.2022.

 

Plavac mali je crno vino, najpoznatije u svojoj domovini, Hrvatskoj, i predstavlja osnovu mnogih najtraženijih crnih vina u zemlji.

 

 

Jedna je od najzasađenijih sorti u Hrvatskoj, Plavac Mali poznat je po proizvodnji gustih i robusnih crvenih sa aromama crne trešnje i notama bibera, dima i začina. Često imaju dosta alkohola i tanina, te imaju odlične sposobnosti starenja, što se ne viđa često u hrvatskom vinu.

Najviše zasada nalazi se na Dalmatinskoj obali, posebno na poluostrvu Pelješac, gde regije Postup i Dingać daju najpoznatije primerke vina Plavac mali. Sorta uspeva na peščanim terasama okrenutim prema jugu iznad mora, često gajene kao žbunasta loza da bi se izbegla oštra dejstva mediteranskog sunca. Na ovom terroaru, Plavac mali daje niske prinose grožđa, što dovodi do koncentrovanih vina.

Naziv sorte potiče od izgleda grožđa: malo je, dok se plavac – prefiks koji se daje nekoliko hrvatskih sorti – odnosi na plavu boju grozdova. Zrna su mala i debele ljuske sa visokom koncentracijom šećera, i daju strukturirana, taninska vina koja se ponekad proizvode sa malo zaostalog šećera da bi pružila efekat omekšavanja.

Plavac Mali je imao konfuznu istoriju tokom 20. veka: prvo se smatralo da je genetski identičan široko rasprostranjenoj kalifornijskoj sorti Zinfandel. Majk Grgić, proizvođać vina koji stoji iza legendarnog Chateau Montelena Chardonnay koji je uznemirio francuske kritičare vina u pariskoj presudi 1976. godine, prvi je primetio sličnosti između vina Zinfandel i vina Plavac Mali koje je poznavao od svoje mladosti na dalmatinskoj obali, i zaposlio istraživače na Univerzitetu Kalifornija Dejvis da ga istraže dalje. Ispostavilo se da sorte nisu identične, već su genetski povezane, a dalja ispitivanja su pokazala da je Plavac mali potomak Zinfandela (drugi roditelj mu je Dobričić, drevna sorta poreklom takođe iz Hrvatske).

Vina napravljena od Plavca malog prate trend bogatih crnih vina vrednih starosti, a njihov najpoznatiji zagovornik Majk Grgić je pomogao da se dovedu do međunarodne publike.

 

Uparivanje sa hranom

Plavac Mali dobro ide uz:

  • Punjene paprike
  • Gulaš od junećeg repa
  • Čevape