KOŠU

04.06.2023.

 

Koshu je jedna od vizuelno najprivlačnijih sorti grožđa na svetu, a njegove karakteristične bobice ružičaste boje se uzgajaju u Japanu više od 1000 godina. Ova sorta grožđa od koje se prave bela vina se prvenstveno uzgaja u dolini Košu u prefekturi Jamanaši.

Kako je Koshu stigao u Japan ostaje misterija, ali se čini najverovatnije da su ga uveli trgovci na Putu svile. Neki tvrde da je sorta autohtona u Japanu, ali istraživanje na Univerzitetu Dejvis je utvrdilo da Koshu potiče od evropske vrste vinove loze Vitis vinifera.

 

 

Vino napravljeno od Košua je tradicionalno u velikoj meri kapitalizovano jer je ljuska grožđa veoma debela i prilično gorka. Ima visoku prirodnu kiselost i nizak nivo šećera, što znači da je nivo alkohola obično 10%.

 

Ključni region rasta za Košu je prefektura Jamanaši u podnožju planine Fudži. Tradicionalno, Koshu se uzgaja tako što raste preko pergole, iako savremeni vinogradari eksperimentišu sa metodom vertikalnog pozicioniranja izdanaka. U Jamanašiju, elegantne košu loze doživljavaju velike količine padavina tokom vegetacije i vinogradari moraju biti oprezni kako bi izbegli oštećenje svojih plodova. Na sreću, debela ljuska Koshua pruža određenu zaštitu, tako da dobijeno vino može biti veoma fokusirano, sa izraženom kiselinom.

 

Neki proizvođači vina Koshu favorizuju "sur lie" tehniku i složenost koju ona dodaje njihovim vinima. Sve do 21. veka bila je uobičajena praksa da se od Košua pravi slatko vino. Danas se proizvodi više suvih sortnih vina, povremeno u penušavom obliku. Koshu vina su poznata po laganom telu, snažnoj mineralnosti i uzdržanim ukusima bele breskve i citrusa.

 

Uparivanje sa hranom

Koshu vina idu uz:

  • Dimljeni riblji terin
  • Tanko isečen sašimi od hobotnice
  • Hoisin patka sa mladim lukom