ALTES

08.03.2023.

 

Prikladno nazvana ("Altesse" znači "visočanstvo" na francuskom), Altes je jedna od najboljih sorti belih vina alpske Savoje.

 

 

Altes je sorta belog grožđa najpoznatija po svojoj ulozi u suvim belim vinima iz Savoje u istočnoj Francuskoj. To je jedna od najcenjenijih sorti grožđa u regionu, jer pravi puna, koncentrisana vina sa cvetnim, orašastim karakterima i dobrom kiselinom. Najbolji primerci vina Altes spadaju pod nazive Roussette de Savoie i Roussette du Bugei, gde je Roussette uobičajeni sinonim za ovu sortu.

 

Poreklo

Poreklo Altesa je donekle sporno, jer rano spominjanje grožđa u 18. veku sugeriše da je ono došlo čak sa Kipra. Kasnija hipoteza kaže da je sorta identična Tokajskom Furmintu, iako je to od tada opovrgnuto. Sada, najšire prihvaćena teorija je da je Altes autohtona sorta koja potiče sa južnih obala Ženevskog jezera (Lac Léman), i ova tvrdnja je podržana bliskom genetskom vezom sa zapadnom švajcarskom sortom Chasselas.

 

Vinogradarstvo

Altes kasno sazreva, a crvenkasta nijansa koju bobice poprimaju pre berbe dala je glavni sinonim sorti: Roussette („crvenkasto“ na francuskom). Prinosi mogu značajno da variraju iz godine u godinu. Sorta daje sitno grožđe sa čvrstom strukturom grozda. Njegova najvažnija vina su sortna, uglavnom u vinima Roussette de Savoie i Roussette du Bugei, ali je takođe dozvoljeno kao sporedna komponenta za mešanje u vinima Jacquère (alpska sorta belog grožđa koja se uzgaja u Savoji).

 

Proizvodnja vina

Sorta odgovara planinskom teroaru oko zapadnih Alpa u Savoji i zadržava visok nivo kiselosti dok razvija karakteristične arome bergamota, lešnika i badema. Ovo ga čini pogodnim za proizvodnju penušavih vina kao i običnih vina i, shodno tome, Altes je uključen u regionalna vina Crémant de Savoie, kao i penušava vina Seyssel. Ipak Altes vina ponekad odležavaju u hrastu i mogu da odleže u boci do pet godina.

 

Uparivanje sa hranom

Altesova pikantna svežina i suptilni aromatični profil čine da se uglavnom dobro slaže sa laganom hranom, aromatičnim i/ili začinjenim jelima i sirevima. Na primer, sveža kiselost Altesa će probiti masne/uljane sosove u puževima („escargots“) sa puterom od belog luka ili tajlandskim zelenim karijem, dok će njegova aromatična svojstva upotpuniti oba jela.

Uparivanje sa sirom raklet takođe bi bio dobar spoj, gde će, opet, Altesove kiselosti da uravnoteži težinu sira.