OSTANITE ZDRAVI

28.03.2020.

 

 

Najbolji koraci koje možete preduzeti kako biste ostali zdravi i sprečili prehlade su saveti koje ste verovatno čuli mnogo puta (zasluženo):    

 

Perite ruke: Pravilno i često pranje ruku je najbolji način da sprečite širenje bakterija i virusa. Ukoliko temeljno perete ruke, ostaćete zdravi, a takođe ćete umanjiti šanse da prenesete viruse i bakterije.

Koristite sredstvo za dezinfekciju kože: Sapun i voda nisu uvek na dohvat ruke, a bakterije su svuda oko nas. Ako nemate način da operete ruke, obavezno koristite sredstvo za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60% alkohola, kako biste temeljno očistili ruke. Ovo je veoma važno uraditi pre nego što dodirnete lice, jedete ili dodirnete nekoga drugog.     

Održavanje zdravog načina života: Održavanje zdravog tela pomaže očuvanju imunog sistema. To znači da možete bolje da se borite protiv bolesti ukoliko dođete u kontakt sa bakterijama. Zdrava ishrana, redovno vežbanje, dovoljno sna i smanjenje stresa pomoći će da se vaše telo bolje izbori sa infekcijama.     

Ostavite cigarete: Ukoliko pušite, čak i povremeno, prestanite. Pušenje utiče na vaš imuni sistem, čineći vas osetljivijim, pa se lakše možete razboleti od običnih bolesti,kao što su prehlade i grip. Pušenje utiče na gotovo svaki deo tela na više načina.     

Pijte puno tečnosti: biti hidriran važnije je nego što mislite. Svakodnevno konzumiranje veće količine vode održava vaše telo zdravim. Pravilna hidratacija je neophodna za normalno funkcionisanje vašeg organizma.     

Ne delite sa drugima posuđe za piće i jelo: ovo bi trebalo da se podrazumeva, ali veliki broj ljudi i dalje deli šolje, flašice sa vodom, pribor i hranu. Čak i ako osoba sa kojom delite nije vidno bolesna, mogla bi da vam prenese mikrobe od kojih biste se mogli razboleti. Vaš prijatelj bi mogao biti imun na virus koji ima u svom telu, a vi ako ga niste imali ranije bi se lako mogli razboleti.

 

 

#ostanitezdravi #ostanitekodkuce