NEGROAMARO

10.05.2022.

 

Negroamaro je sorta crnog grožđa koja je povezana sa regijom Apulija u južnoj Italiji već preko 1.500 godina. Najčešće se može pronaći u mešavini vina, uz vrste Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese ili Montepulciano. Vino Negroamaro je cenjeno zbog svoje tamne boje, srednje punih tanina i ukusa tamnog bobičastog voća.

 

 

Ova sorta grođža vinu takođe može dodati zemljane tonove. Blago je aromatično i može da proizvede složena vina koja pokazuju karakteristike mlevenih začina kao što su karanfilić, cimet i aleva paprika.

 

Poluostrvo Salento u Apuliji je verovatno izvor najboljih vina Negroamaro, posebno onih proizvedenih pod nazivom Salice Salentino DOC. Topla klima u mediteranskom stilu ovde dobro odgovara sorti, omogućavajući vinovoj lozi da postigne optimalne nivoe zrelosti.

 

Relativno je otporna na sušu, pa tako na sortu Negroamaro retko utiču ograničene padavine u ovoj oblasti, a lokalni vinogradari vole da je gaje jer je pouzdan usev.

 

Zastupljena su dva mišljenja o tome odakle dolazi ime Negroamaro. Prvo je savremeni italijanski prevod (gde „negro“ znači „crni“, a amaro „gorak“) što se odnosi na tamnu boju i pikantne ukuse sorte. Međutim, poznato je da topliji južni kraj Italije proizvodi zrela crvena vina sa visokim nivoom šećera, tako da „gorko“ ne treba shvatati previše bukvalno.

Drugo mišljenje koristi latinsko-grčko tumačenje i kaže da naziv znači „tamno crna“, što se odnosi na Negroamarovu intenzivnu boju.

 

Veruje se da je ova sorta stigla u Apuliju iz Grčke, verovatno preko današnje Albanije.

 

Mala količina sorte Negroamaro se takođe uzgaja u Kaliforniji i Australiji, ali ova sorta ostaje najbliže povezana sa potpeticom italijanske čizme.

Njeni sinonimi uključujui nazive: Nigramaro, kao i Negro Amaro.

 

 

Uparivanje hrane sa vinom Negroamaro

Ovo vino najbolje ide uz jela od mesa, kao što su dinstane kolenice divlje svinje, jagnjetinu u kari sosu, špagete i ćufte.