FERNAO PIRES

08.11.2023.

 

Fernao Pires (poznat i kao Maria Gomes) je aromatična sorta belog grožđa koja se intenzivno uzgaja širom Portugala. Od ove sorte grožđa se uglavnom prave suva bela vina, ali može poslužiti i kao osnova za penušava vina i slatka desertna vina. Korica limuna, limete i narandže su uobičajeni deskriptori arome za vina Fernao Pires, ponekad sa primesama začina. Drugi primeri mogu pokazati više ukusa meda i minerala, posebno kako stare.

 

 

Sorta je najprikladnija za vruće klime centralnog i južnog Portugala, posebno u Ribatehu, Lisabonu i Baraidi, gde nosi ime Maria Gomes. Fernao Pires može da obezbedi izdašne prinose i često ga treba kontrolisati da bi se sprečio prekomerni usev. Loza je podložna mrazu i nije pogodna u hladnijim predelima.

 

Neka vina Fernao Pires su veoma cenjena zbog njihove aromatične složenosti, iako među vinarima postoji izvesna frustracija sortom: u proizvodnji vina mora se voditi računa da se grožđe pretvori u dobro vino. Kiselost može brzo da opadne na kraju vegetacije, što dovodi do zamornih, slabih vina, a vina Fernao Pires imaju sklonost ka jednostavnosti. Samo najbolji primerci mogu da stare u boci, i to samo nekoliko godina.

 

Portugalska vina se i inače često mešaju pa tako i ona napravljena od Fernao Piresa nisu izuzetak - sorta često deli flašu sa drugim portugalskim sortama kao što je Arinto.

 

Mala količina sorte Fernao Piresa uzgaja se u Južnoj Africi i Australiji.