CIRFANDLER

27.09.2023.

 

Cirfandler (Zierfandler) je sorta grožđa svetlo crvene boje koja je autohtona u austrijskoj oblasti Termenregion, južno od Beča. Trenutno, sorta se uzgaja skoro isključivo tamo, i obično se meša sa sortom Rotgipfler da bi se dobilo tradicionalno vino poznato kao Gumpoldskirchener.

 

 

Cirfandler takođe nosi ime Spätrot („kasno crveno“ na nemačkom), što se odnosi na rumenilo koje se formira na grožđu neposredno pre berbe. Sorta je jedna od 22 bele sorte odobrene za upotrebu u austrijskom kvalitetnom vinu. Cirfandler je prirodno ukrštanje Roter Veltlinera i neidentifikovane sorte za koju se smatra da je iz porodice Savagnin.

 

Ovo kasno sazrelo voće i njegov visok sadržaj šećera mogu stvoriti moćna, začinjena vina sa egzotičnim aromama, a visok nivo kiselosti znači da se vina mogu vinificirati i kao bogata, suva bela vina ili kao slatka desertna vina. Često se smatra najboljom od dve ključne sorte Thermenregiona, a vina napravljena od Cirfandlera imaju dobar potencijal za sazrevanje.

 

Sorta zauzima neka od boljih mesta na sunčanim brdima Termenregiona (područje gde austrijski glavni proizvodi Rizling i Gruner Veltliner ne uspevaju kao u hladnijim oblastima kao što je Vahau). Vetrovi iz Mađarske zagrevaju vinograde u regionu tokom vegetacije, dajući kasnozrelim bobicama dovoljno vremena da dođu do zrelosti pre berbe. U toplijim berbama, međutim, visok nivo alkohola može biti problem.

 

Cirfandler, Cirfandli i Cinfandel?

Nekoliko hektara Cirfandlera može se naći preko granice u mađarskom regionu Pečuj, gde je sorta poznata kao Cirfandli. Iz ovih vinograda su mađarski uzgajivači otpremili izbor sorti grožđa u Kaliforniju u 19. veku, što je navelo istoričare da veruju da je, zbog mešanja etiketa, klasična crna kalifornijska sorta Cinfandel verovatno dobila ime po Cirfandleru.

 

Uparivanje hrane

Cirfandlerdobro ide uz:

  • Pečurke u belom sosu sa knedlama
  • Hainan pileći pirinač
  • Rižoto sa šparglama