KAKO NAPRAVITI DOBAR ŠRPICER?

08.09.2021.

 

Špricer je klasično piće i jedan od najjednostavnijih koktela koji možete napraviti. Potrebna su samo dva sastojka a ključ sjajnog špricera je da osigurate da su vino i gazirana voda što hladniji. Tako dobijate osvežavajući koktel koji otvara aromatičnost vina. Iako možete da menjate odnos vina i vode prema vašem ukusu a i vinu koje koristite, često je najbolje početi s odnosom 3:1. To znači da ćete sipati 1 deo sode ili vode na svaka 3 dela vina.

 

 

Sastojci:

90 ml rashlađenog vina

30 ml  hladne sode ili mineralne vode

Dekoracija: kriška limuna ili kora pomorandže

 

 

Kako napraviti špricer:

Napunite čašu za belo vino ili običnu visoku čašu ledom. Sipajte vino i dopunite sodom ili mineralnom vodom. Dekorišite kriškom limuna ili korom pomorandže.

 

Odabir vina

Prava lepota špricera je u tome što mu svako belo vino odgovara. Iako se Reisling, Pinot Grigio i Sauvignon Blanc najčešće koriste, špricer je takođe dobar i od vina tipa Chardonnay ili Gewürztraminer.

 

Odabir mehurića

Gazirana voda je klasična opcija koja pojačava aromatične note vina, a da ne menja njegov ukus. Za drugačiji, voćkastiji ukus isprobajte špricer sa jednom od blago aromatizovanih gaziranih voda koje su danas svuda dostupne. Ako želite da zasladite vino, ginger ale ili soda sa ukusom limuna-limete su dobar izbor.

 

Promenite ukus kockicama leda

Moglo bi se reći da je led treći sastojak špricera koji ne mora biti dosadan. Male promene ukusa mogu da imaju veliki uticaj, zato se slobodno igrajte sa svojim ledom. Dodavajući krastavac, ruzmarin, lavandu i druga bilja u led, bićete oduševljeni ukusom. Takođe možete da koristite voće kako biste poboljšali ukus špricera. Možete zamrznuti u ledu bobičasto voće ili ga dodati direktno u špricer.

 

Živeli!