SANSO

25.10.2023.

 

Sanso (Cinsault) je francuska sorta crnog grožđa koja se tradicionalno koristi u mešavini južne Rone kao partner sortama Grenache, Sirah i Mourvedre. Takođe se piše i kao Cinsaut bez "l", i razvila je stotine sinonima zahvaljujući širokoj distribuciji i kultivaciji dugoj četiri veka.

 

 

Sanso regioni

Sorta je našla put do većine vinogradarskih regiona, sa skoro 23.000 hektara zasada.

 

Sanso u Francuskoj

Vinova loza Sanso se vekovima uzgaja u južnoj Francuskoj, što je čini jednom od najstarijih sorti grožđa pronađenih u regionu. To je jedna od dozvoljenih manjih sorti grožđa u mešavini Chateauneuf-du-Pape i široko se koristi za proizvodnju roze vina u Provansi.

 

Sanso u Africi

U Maroku, Sanso je vodeća sorta grožđa u pogledu nivoa proizvodnje, a takođe je veoma važna u Alžiru i Tunisu – grožđe je tolerantno na ekstremno vruću, suvu klimu, što u velikoj meri objašnjava njegov uspeh u severnoj Africi. Godine 1925. Abraham Izak Perold je ukrstio Sanso sa Pino Noarom kako bi stvorio ono što je danas prepoznatljiva sorta grožđa Južne Afrike, Pinotaž.

 

Sanso u Australiji

Zasadi se nalaze u Ruterglenu i dolini Barosa, ali podregija Meklaren Vale ima idealne uslove za uzgoj ove sorte. Ovde postoji nekoliko primera sorti, ali najčešće se meša sa Carignan, Grenache i u manjoj meri sa Shirazom. Širom Australije, sorta je poznata i kao Blue Imperial zbog nijanse boje ljuske grožđa.

 

Sanso u Americi

Najstarija loza Sanso na svetu nalazi se u Lodiju u Kaliforniji u vinogradu Behthold, zasađenom 1886. Kada je sorta prvi put uvedena u Kaliforniju, bila je poznata kao "crna malvazija". Takođe, kada se pomeša sa Zinfandelom, bila je poznat kao "Claret". Danas je Sanso široko prihvaćen naziv. Mali zasadi sorte se takođe nalaze u državama Teksas i Arizona.

 

Sanso u Italiji

Postoji jedna veoma mala oblast u Pulji, gde se uzgaja ova sorta. Ovde, oko grada Ostuni, sorta je poznata po italijanskom imenu Ottavianello.

 

Aroma i ukusi

Sorta Sanso je svestrana u čaši. Daje meko vino sa malo tanina sa svetlom, ciglanocrvenom bojom. Najčešći deskriptor je svetlo crveno bobičasto voće. Sanso dobijen od starijih loza starih najmanje 20 godina ima ukus slađih začina. Kao mešano vino, koristi se zbog svog cvetnog i jagodastog mirisa. Kao roze, poprima svetlije arome maline, bele breskve, lista čaja i latica ruže sa aromama tropskog voća ličija, guave i papaje.

 

Sanso u vinogradu

Grožđe je formirano u čvrste grozdove, sa niskim nivoom tanina koji se nalazi u ljusci. Može da daje dobre useve u vreme žetve, čak i u posebno suvim i sušnim berbama. Sklon je bolestima stabla i plesni u vlažnim oblastima zahvaljujući zbijenim grozdovima.

 

Uparivanje sa hranom

Tradicionalni i donekle poznati spoj hrane i sorte Sanso su puževi sa puterom od belog luka i francuskim bagetom. Bez obzira na ovo, uparivanje druge hrane sa Sansom nije komplikovano. Roze Sanso će se kombinovati sa morskim plodovima, specijalitetima i delikatnijim ukusima, dok će mešavine na bazi sorte Sanso biti svinjetina i piletina, povrće na žaru, pa čak i tajlandska ili vijetnamska kuhinja.