SAZNAJTE VIŠE O VINU GRENACHE

07.03.2019.

 

 

Vino Grenache (Grenaš), ili kako je još poznato po svom španskom imenu, Garnacha, je jedno od najrasprostranjenijih crnih grožđa na svetu. Ono je takođe jedan od ključnih sastojaka u nekim od najpoznatijih svetskih vina, od kojih je najistaknutije francusko Chateauneuf-du-Pape.

 

Grenache je poznato po ukusima jagoda i malina i notama belog bibera, timijana i ruzmarina. Grožđe Garnacha rođeno je u severnom delu Španije poznatom kao Aragon. Tamo je grožđe počelo da se gaji i prvobitno je korišćeno kako za pojedinačna sortna vina, tako i za mešanje sa drugim vinima.

 

 

Zbog lokacije Aragona na granici Francuske, grožđe Garnacha je putovalo preko pirinejskih planina i našlo još jedan dom u regionu Languedoc-Roussillon u južnoj Francuskoj. Zbog razlika u jeziku, Francuzi su nazvali grožđe Grenache (danas je ovo ime poznatije) a iz Languedoc-a, grožđe je otputovalo do južne Rone gde se proslavilo. Francuski proizvođači vina su u južnoj Roni tražili grožđe koje bi se moglo mešati sa drugim poznatim sortama u regiji. Grožđe koje su tražili bi njihovim vinima dalo telo, alkohol i voćne ukuse. To im je sve donelo grožđe Grenache i tamo je i rođena poznato vino Chateauneuf-du-Pape.

 

Grenache (Garnacha) se sada može naći kao i mešavina vina, a takođe i kao pojedinačna sorta. Gaji se širom sveta, od svojih originalnih domova u Španiji i Francuskoj, do Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

To je fantastično vino koje odlično ide uz klasična jesenja i zimska jela, poput pečenog povrća, goveđih rebara, janjetine i slično.