ŠTA JE KIRŠ?

20.07.2022.

 

Kirš (kirsch) je bistra, bezbojna rakija koja se tradicionalno proizvodi dvostrukom destilacijom višnje Morello. Ovo piće, za razliku od likera od višanja i većine rakija od višanja, nije slatko.

 

 

Morelo je sorta tamne višnje. Kirš se sada pravi i sa drugim vrstama višanja, mada je u svim slučajevima plod fermentisan sa košticama. Takođe se povremeno destiluje iz fermentisanog soka od višanja, a ne iz kaše od izgnječenog voća.

 

Morelo višnje su se prvobitno uzgajale u regionu Švarcvalda u Baden-Virtembergu. Shodno tome, region se često navodi kao rodno mesto Kirša. Kirš je bezbojan jer ili ne odležava u drvetu, ili odležava u buradima od pepela. Obično ima od 40 do 50 procenata alkohola, često znatno iznad minimuma u ​​EU od 37,5 procenata za bistre voćne rakije. Za jednu bocu od 700 ml koristi se oko 10 kilograma višanja.

 

Kao i oblast Švarcvalda, kvalitetan kirš se pravi u Alzasu i Švajcarskoj. Prvi zapravo ima specifičnu turističku rutu, Route du Pays du Kirsch. Takođe se proizvodi i u nekoliko drugih oblasti u regionima nemačkog govornog područja gde se proizvode višnje.

 

Kakav ukus ima kirš?

Kirš ima naglašen ukus višnje, u kombinaciji sa orašastim i cvetnim karakterima. Primetna je i suptilna gorčina jer su sa mesom i ljuskom višnje fermentisane i koštice.

 

Kako se pije kirš?

Kirš se obično pije čist i prilično hladan (oko 16°C) u maloj čaši kao aperitiv. U južnoj Nemačkoj se obično služi posle večere kao digestiv.

 

Kirš kokteli

Sa kiršom se prave sledeći kokteli:

Ladyfinger: džin, liker od malina ili višanja, kirš

Florida: džin, kirš, Cointreau, limunov sok, sok od pomorandže

Ruža: vermut, kirš, voćni sirup od jagode, maline ili crvene ribizle

 

Kirš u hrani

Kirš se ponekad koristi kao sastojak u švajcarskim receptima za fondi. Stavlja se u deserte kao što je švarcvaldska kirš torta (Schwarzwalder Kirschtorte) i Cherries jubilee (desert sa višnjama, kiršom i sladoledom od vanile).

Kirš se koristi i za punjenje čokoladnih prailna. Svaka od njih obično ne sadrži više od jednog mililitra, sa slojem tvrdog šećera koji odvaja tečnost od čokolade i balansira suvoću kirša.