SAZNAJTE VIŠE O PINOT NOIR-U

25.01.2022.

 

Dominantno crno vino u Burgundiji, Pinot Noir, obožavano je u vinskim regionima širom sveta. Od 2016. godine Pinot Noir bila je šesta sorta grožđa po broju sadnica.

Postoje dve teorije u vezi sa imenom Pinot. Jedna je da je nastalo zato što su njihovi grozdovi po obliku slični šišarki (na francuskom pinot). Međutim, može da potiče od imena mesta u Francuskoj kao što su Pinos ili Pignols. Pinols u Auvergneu, na primer, uzgaja pino od srednjeg veka.

Smatra se da pinot noir potiče sa severoistoka Francuske ili jugozapada Nemačke. Genetski gledano, samo je nekoliko generacija udaljeno od divlje loze koja prirodno raste u ovoj oblasti.

 

 

Značajne Pinot Noir regije

Protežu se od zapadne Nemačke (kao Spatburgunder) i severne Italije do Čilea, Južne Afrike, Australije, Novog Zelanda i SAD. Kalifornija, Oregon i Novi Zeland su verovatno najveći centri za proizvodnju grožđa van njegove matične teritorije. Velike količine se takođe proizvode u podregionima Iarra Vallei, Marlborough, Central Otago, Villamette Vallei, Casablanca i San Antonio.

 

Arome i ukus

Kao sorta vinove loze, Pinot Noir u veoma opštim crtama ima umerenu do visoku kiselost, nizak nivo fenolnih jedinjenja, nizak do umeren nivo mekih tanina i bleđe je boje od većine drugih crnih vina. Suština vina Pinot Noir je njegova aroma crvenih bobica i trešnje (sveže crvene trešnje u lakšim vinima i dinstane crne trešnje u težim primercima). Mnogi složeniji primeri pokazuju nagoveštaje šumskog tla. Dobro građeni pinot noir, posebno iz toplijih berbi, sugerišu kožu i ljubičice, ponekad podsećajući na Syrah.

 

Porodica Pinot i njihova raznolikost

Ranije se verovalo da su Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Précoce i drugi članovi „Pinot porodice“ različitih sorti grožđa. Ali DNK profilisanje je pokazalo da dele isto genetsko poreklo. Stoga ih treba smatrati mutacijama ili klonovima uobičajene sorte. U vinogradu se vide dokazi; često pnjegova loza donosi grozdove voća različitih boja, ili bobica. Dalje, postoji preko 40 klonova klasifikovanih pod imenom Pinot Noir od strane ENTRAV-INRA, francuske vladine agencije. Pinot-ov klonski diverzitet i sklonost mutaciji povezani su sa njegovom starošću – veruje se da postoji 2000 godina. Pinot je takođe predak ogromnog broja danas poznatih sorti grožđa. Zajedno sa poštovanim, ali uglavnom zaboravljenim Gouais Blanc, on je roditelj sorti grožđa Gamai Noir, Aligote i Pinot Noirovom pandanu u belom vinu, Chardonnay-u.

 

Uparivanje sa hranom

Pinot Noir je veoma raznovrsno vino zahvaljujući relativno niskim taninima i visokoj kiselosti. Uopšteno govoreći, dobro se slaže sa širinom ukusa i grupama hrane, ali kako je delikatno vino, preferiraju se lakša jela. Lagani, voćni izrazi dobro se slažu sa piletinom i masnim morskim plodovima kao što je losos. Visoka kiselost će se dobro slagati sa kremastim jelima od testenine i sirevima sa zemljanim komponentama, kao što su odležani kamember ili bri. Robusniji, tanični izrazi, kao što je burgundski, više odgovaraju jagnjetini, patki ili drugim pticama divljači, kao i rustičnim jelima od povrća. Pinot Noir se često preporučuje za uparivanje uz prazničnu večeru.