KAKO FUNKCIONIŠU ENERGETSKA PIĆA?

10.05.2018.

 

 

Energetska pića bi trebalo da rade ono što samo ime kaže – da daju dodatnu energiju. Kao što se ispostavilo, većina te energije dolazi od dva glavna sastojka, a to su šećer i kofein. Tipično energetsko piće može da sadrži do 80 miligrama kofeina (približno ista količina kao i šolja kafe).

 

 

Ali izuzev nivoa kofeina, kako se energetska pića razlikuju od sokova i sportskih pića? Bezalkoholna pića su uglavnom voda, šećer i aroma. Ona ne rade ništa vašem telu, već su samo ukusna. Sportska pića su dizajnirana tako da dopunjavaju tečnosti izgubljene tokom aktivnosti. Obično sadrže vodu, elektrolite i šećer. Energetska pića imaju dodati kofein i druge sastojke za koje njihovi proizvođači kažu da povećavaju izdržljivost i poboljšavaju performanse. Namenjena su studentima, sportistima i svima ostalima koji žele dodatni nalet energije.

 

Kada je kreirano prvo energetsko piće?

 

Energetski napici postali su popularni u Aziji mnogo pre nego što su stigli u ostatak sveta. Tokom 1962. godine, japanska farmaceutska kompanija Taisho je kreirala napitak Lipovitan D. Napravljen je kako bi pomogao zaposlenima da naporno rade do duboko u noć. Lipovitan D sadrži taurin, isti sastojak koji se danas nalazi u mnogim energetskim napicima.

 

Austrijski biznismen Ditrih Matešic na poslovnom putu u Aziju, video je novčani potencijal od energetskih napitaka. Zajedno sa dva tajlandska poslovna partnera, Matešic je pokrenuo kompaniju Red Bull GmbH, sa idejom da se piće plasira mladim Evropljanima.

 

Red Bull je počeo da distribuira svoje piće u Sjedinjene Države 1997. godine. Prihodi se se udvostručavali svake godine, dostižući više od milijardu dolara u 2000. godini. Iako je Red Bull bio lider na tržištu energetskih pića, pokrenuto je nekoliko drugih kompanija koje su proizvodile svoje energetske napitke.

 

Koje sastojake sadrže popularni energetski napitci i šta oni rade telu?

 

  • Efedrin – supstanca koja stimuliše centralni nervni sistem. To je uobičajeni sastojak u proizvodima za smanjenje telesne težine i dekongestivima, ali postoji zabrinutost zbog njegovih efekata na srce.
  • Taurin - prirodna aminokiselina koju proizvedi telo, a koja pomaže u regulisanju otkucaja srca i kontrakcije mišića. Mnogi zdravstveni stručnjaci nisu sigurni koji efekat ima kao dodatak u piću.
  • Ženšen – koren za koji se veruje da ima nekoliko lekovitih svojstava, uključujući smanjenje stresa i povećanje nivoa energije.
  • B-vitamini - grupa vitamina koja može pretvoriti šećer u energiju i poboljšati tonus mišića.
  • Seme guarane - stimulant koji dolazi od malih grmova iz Venecuele i Brazila.
  • Karnitin - amino kiselina koja ima ulogu u metabolizmu masnih kiselina.
  • Kreatin - organska kiselina koja pomaže u snabdevanju energijom za kontrakcije mišića.
  • Inozitol - član kompleksa vitamina B (sam po sebi nije vitamin), koji pomaže u “prenosu poruka” unutar ćelija u organizmu.
  • Gingo biloba – dolazi iz semena drveta ginko bilobe, za koju se smatra da poboljšava pamćenje.

 

Gledajući listu sastojaka, energetska pića su delom sokovi a delom dijetetski suplementi. Iako proizvođači tvrde da energetska pića mogu poboljšati izdržljivost i performanse, mnogi zdravstveni stručnjaci kažu da to potiče isključivo od šećera i kofeina.

 

Da li su energetska pića bezbedna?

 

Energetska pića su uglavnom bezbedna, ali kao i većinu stvari, treba ih piti umereno. Zbog toga što je kofein stimulant – preterano konzumiranje može dovesti do ubrzanog rada srca, anksioznosti i nesanice, i takođe može učiniti da se osećate nervozni i razdraženi. Vremenom, od kofeina možete postati zavisni. On je takođe i diuretik, što znači da podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, tako da konzumiranje energetskih napitaka dok vežbate može biti opasno jer kombinacija diuretičkog efekta i znojenja može dovesti do dehidratacije. Takođe se ne preporučuje mešanje energetskih napitaka sa alkoholom, jer oba dehidriraju telo, pa ova kombinacija može prouzrokovati da se tečnosti u organizmu spuste na nizak nivo što je opasno po zdravlje.