KACITELI

08.11.2022.

 

Kaciteli je stara sorta belog grožđa iz Gruzije, najstarijeg regiona za proizvodnju vina na svetu. Smatra se da se tamo uzgaja nekoliko milenijuma, i čak do danas ostaje najpopularnija sorta belog grožđa u Gruziji koja se dopunjuje sa najpopularnijim crnim grožđem, Saperavi.

 

 

Kaciteli takođe igra značajnu ulogu u raznim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. U Ukrajini i Bugarskoj zauzima prvo mesto među sortama belog vina, više nego bilo koja druga, a takođe ima respektabilno prisustvo u Rumuniji i Moldaviji. Jermenija, južni sused Gruzije, takođe ima značajne površine Kacitelija, iako mnogo manje nego tokom sovjetske ere, kada se posebna vrednost pridavala visokim prinosima ove sorte.

 

Tri su ključna razloga za popularnost Kacitelija na Kavkazu i istočnoj Evropi. Prvo je jaka otpornost sorte na hladne zimske vremenske uslove. Drugo je njegova sposobnost da zadrži dobru kiselost, čak i u najtoplijim letima. Treće je njegova svestranost; njegov balans šećera i kiselina čini ga pogodnim za upotrebu u stonim vinima, penušavim vinima, slatkim vinima, pojačanim vinima i rakiji.

 

Zime u nekim delovima Kavkaza su posebno oštre. Sorte manje robusne od Kacitelija jednostavno ne mogu da prežive uobičajene temperature ispod nule i snežne padavine. Region uporišta sorte, Kaheti, je posebno pogođen ovim; njegov položaj u unutrašnjosti, na pola puta između Crnog i Kaspijskog mora, daje mu više kontinentalnu klimu od ostatka Gruzije.

 

Dok zima predstavlja izazov za sam organizam vinove loze, vruća leta nose svoje izazove, više enološke nego biološke. Duga, topla leta poput onih u Gruziji dovela bi do toga da mnoge sorte grožđa izgube kiselost, što bi dovelo do „ravnih“ vina bez strukture. Kaciteli, međutim, ima prirodno jake kiseline i šećere u jednakoj meri. Jedini očigledan nedostatak Kacitelija kao sorte je nedostatak aromatične složenosti.

 

Tipično vino od Kacitelija najbolje je opisati kao umereno i osvežavajuće, sa oštrim ukusima zelene jabuke i primesama dunje i bele breskve. Može se uporediti sa kvalitetnim Petit Chablisom, ili možda Pinot Grigiom iz severne Italije. Od nedavno se sa velikim uspehom koristi u narandžastim vinima, gde se grožđe ostavlja da duže macerira na ljusci, dajući vinu više kompleksnosti i teksture.

 

Iako se nalazi širom Gruzije, sorta se u najvećoj količini koristi za proizvodnju vina u Kahetiju nego u bilo kom drugom regionu. Mnogi proizvođači vina u Gruziji su razumljivo ponosni na svoje vinarsko nasleđe, u čemu je Kaciteli odigrao značajnu ulogu. Jedno vino Kaciteli, iz manastira u Kahetiju, označeno je „od 1011. godine“, a berba je napisana mnogo manjim slovima ispod. Ista oznaka objašnjava da se naziv sorte sastoji od dve gruzijske reči: rka („pucaj“) i tsiteli („crveno“). Ovo se očigledno odnosi na crvenkaste stabljike ove sorte – osobinu koju Kaciteli deli sa drugim grožđem, Refosco dal Peduncolo Rosso.

 

Izvan Evrope, Kaciteli je zastupljen i u Kini (gde je poznat kao Baiyu) i u Sjedinjenim Državama. Najznačajnije zasade u SAD fokusirane su na severoistočne države, posebno u okrugu Orindž, Virdžinija i oko njujorških Finger Lakes, gde klima ima mnogo zajedničkog sa onom u glavnim vinogradarskim regionima Gruzije. Mali, eksperimentalni zasadi Kacitelija postoje u Kaliforniji i Koloradu.

 

Uparivanje sa hranom

Kaciteli najbolje ide uz:

  • Gruzijska labda (palačinka od krompira)
  • Poširani svinjski ramen
  • Riba na žaru sa salatom od svežeg bilja