FURMINT

18.05.2022.

 

Furmint je ključna sorta grožđa povezana sa najpoznatijim mađarskim vinom: Tokaji, poznatog kao i Tokajac. Kiselost ove sorte daje vinima legendarnu dugovečnost, a kada se pomeša sa sortama Harslevelu i Muscat Blanc a Petits Grainss, Furmint može da proizvede neka od najsloženijih i najdugovečnijih vina na svetu.

 

 

Furmint je dominantna sorta grožđa u regionu Tokaj, gde zauzima skoro dve trećine ukupne površine vinograda. Slatko vino Tokaji je bilo izuzetno popularno u vreme Austro-Ugarske (1867-1918), a vinogradarska površina Furminta je značajno porasla za to vreme. Sorta se još uvek može naći u bivšim zemljama carstva, najočiglednije u Austriji, Slovačkoj i Sloveniji.

 

Iako je furmint jasno ukorenjen u mađarskoj vinskoj kulturi mnogo vekova, poreklo sorte je nejasno. Postoje različite priče o njegovom dolasku u Mađarsku, uključujući misionare, koloniste, vojnike i kraljeve, a datumi se kreću od 1100. do 1760. godine. Čini se da se sve priče slažu da je sorta došla iz Italije, iako postoji malo čvrstih dokaza koji bi to potvrdili.

 

Izvan Tokaja, furmint se naročito uzgaja u malom regionu Somlo u severozapadnoj Mađarskoj, gde se koristi za pravljenje suvih, jednoslojnih vina. Ovaj stil je sve popularniji, a karakterišu ga bogata vina sa mirisom dima. U takvim vinima često se opisuju arome kore limete, kruške i pomorandže. Kako stari, furmint vino poprima boje poput bakra i ćilibara i orašaste, začinjene ukuse. Slađi stilovi su bogati i raskošni, sa složenim ukusima kajsije, marcipana i crnog čaja podržanim aromama smeđih začina i šećera.

 

Vinova loza pupi rano i kasno sazreva, što može objasniti sposobnost sorte da razvije takvu organoleptičku koncentraciju i složenost. Veoma je podložno botritisu i ima prirodno visok nivo šećera, što ga čini idealnim grožđem za mešanje sa gorepomenutim aromatičnijim sortama, Harslevelu i Muscat Blanc a Petits Grains.

 

Furmint se ponekad pogrešno zameni za sortu Koverszolo (Rumunski Grasa de Cotnari), koja se ponekad gaji pored Furminta u vinogradima Tokaja. Ove dve sorte dele sličnosti i u vinogradu i u proizvodnji vina: slatka vina Cotnari na bazi Grase su rumunski odgovor na Tokaji, i nekada su bila isto tako visoko cenjena.

 

Sinonimi za Furmint su Mosler, Sipon, Moslovac, Zapfner, Posip.

 

Uparivanje hrane sa Furmintom

Furmint najbolje ide uz salata od smokve, mocerele i parma pršute, zatim mađarskom voćnom tortom, kao i slatkim sirom Rokfo.