ANTAO VAZ

27.12.2023.

 

Antao Vaz je jedna od najboljih sorti belog grožđa u Portugalu. Uzgajano uglavnom oko toplog, suvog regiona Alenteža, obično se koristi u proizvodnji sortnih vina, koja odišu ukusom zrelog, tropskog voća sa citrusnim i mednim notama.

 

 

Sorta je od posebne koristi za uzgajivače jer je idealno prilagođena teroaru Alenteža. Bobice Antao Vaza su labavo grupisane i imaju debelu ljusku, što im daje dobru otpornost na bolesti, a takođe su u stanju da se nose sa sušnim uslovima. Takođe su i sazrevanje i dobra produktivnost atraktivne prednosti ove sorte za uzgajivače.

 

Stilovi vina

Kao i Chardonnay, Antao Vaz je raznovrsna sorta, koja daje širok spektar stilova vina. Vreme berbe je važan faktor u ovom pogledu: ako se grožđe bere rano, daće lagana, citrusna vina sa dobrom kiselinom, ali ako se duže ostave na vinovoj lozi, daće okruglije, punije vino koje može da odleži u bačvi. Većina se proizvodi za trenutnu potrošnju, ali neki od najboljih primeraka mogu odležati nekoliko godina kako bi se omogućilo da se karakteri voća razviju.

 

Dok su vina Antao Vaz obično sortna, često se dobro mečaju sa drugim lokalnim sortama grožđa, i to sortama Roupeiro i Arinto. Ove sorte se najčešće koriste kada je nivo kiselosti posebno nizak, jer daju vinu veći karakter.

 

Antao Vaz je takođe dozvoljen (i često se koristi) u proizvodnji belog porta. Ne nalazi se u komercijalnim količinama van Portugala.

 

Uparivanje sa hranom

S obzirom na raznovrsnost Antao Vaza u pogledu profila ukusa, ova vina idu dobro sa morskim plodovima i jelima atlantske/mediteranske kuhinje. Uparivanje hrane sa sortom Antao Vaz uključuje ribu, posebno masnu ribu, kao što je odrezak od tunjevine na žaru za vina sa više kiselosti. Ostala uparivanja mogu uključivati više mediteranska jela kao što su na primer punjene crvene paprike. Čak i ukusno jelo na bazi belog mesa, kao što je burito sa piletinom, može dobro da ide uz ovu sortu.