ZАŠTO JE ZDRAVO EKSTRA DEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

21.05.2020.

 

 

Masti su jedan od tri makronutrijenata neophodna za ljudski život i čine veliki deo naših tela. Mi ne bi mogli da apsorbujemo vitamine A, D, E ili K bez masti u našoj ishrani. Zdrave masti, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje, mogu pomoći u borbi protiv stresa, smanjenju promena raspoloženja i mentalnog umora. Iako su masti generalno na lošem glasu, treba znati da nisu sve masti loše, (zapravo su i dobre), samo morate da napravite pravi izbor.

 

Istraživanja pokazuju da konzumiranje dve kašike maslinovog ulja na dan može smanjiti rizik od oboljenja srca, zbog sadržaja mononezasićenih masti. Ekstra devičansko maslinovo ulje takođe sadrži polifenole koji deluju kao antioksidansi, smanjujući oksidativni stres kroz celo telo. Mala količina Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina takođe je prisutna u ekstra devičanskom maslinovom ulju, koje su neophodne za zdravlje mozga, a takođe sadrži i vitamin E koji je odličan za zdravlje kože. U nastavku saznajte koje još koristi imamo od devičanskog maslinovog ulja.

 

Za srce


Kardiovaskularne bolesti

Naše srce sa godinama prirodno počinje da slabi. Nedavno je otkriveno da se endotelna funkcija arterija kod starijih može poboljšati konzumacijom mononenasićenih masti, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje.

 

Krvni pritisak

Pokazalo se da ekstra devičansko maslinovo ulje smanjuje sistolni i dijastolni krvni pritisak. Jedno istraživanje pokazala je da su četiri kašike maslinovog ulja na dan učesnicima studije smanjile potrebu za lekovima za krvni pritisak.

 

Holesterol

Samo dve kašike dnevno pomažu u smanjenju ukupnog holesterola tako što smanjuju LDL (loš) holesterol i trigliceride. Takođe se pokazalo da pomažu u poboljšanju HDL (dobrog) holesterola, čime se poboljšava kritična ravnoteža između LDL i HDL.

 

Za mozak

 

Alchajmerova bolest

Istraživanja su pokazala da oleokantal, polifenol koji se nalazi u ekstra devičanskom maslinovom ulju, ima potencijal da smanji kognitivni pad koji dolazi sa starenjem, uključujući i Alchajmerovu bolest. Polifenoli, moćni antioksidansi koji se nalaze u ekstra devičanskom maslinovom ulju, takođe pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa povezanog sa starenjem.

 

Depresija

Prema istraživanjima, ishrana bogata maslinovim uljem može zaštititi od mentalnih bolesti, uključujući i depresiju. Masnoća služi kao važan građevinski blok za ćelijske membrane. Kao takav, štiti organe i ćelije, i pomaže izolaciju nerava, jer zapravo masti čine 60% mozga.

 

Moždani udar

Nova studija sprovedena u Francuskoj pokazala je da su učesnici koji su kuvali sa i konzumirali maslinovo ulje imali 41 posto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji uopšte nisu koristili maslinovo ulje

 

Za kožu

 

Rak kože

Uz mediteransku ishranu, ekstra devičansko maslinovo ulje je pokazalo da doprinosi prevenciji opasnog oblika kancera kože, malignog melanoma.

 

Za kosti

 

Osteoporoza

Konzumiranje ekstra devičanskog maslinovog ulja može pomoći u poboljšanju mineralizacije kosti i kalcifikacije. Ono pomaže telu da apsorbuje kalcijum, koji je ključan u sprečavanju osteoporoze, tako što jača kosti.

 

Za ishranu

 

Dijabetes

Simptomi dijabetesa mogu se ublažiti dijetom koja je bogata rastvorljivim vlaknima od voća i povrća i mononezasićenim mastima, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje, i niskim sadržajem zasićenih masti i umerenim ugljenim hidratima. Ona pomaže u regulisanju šećera u krvi.

 

Oksidativni stres

Izlaganje zagađenom vazduha i dimu cigareta, kao i konzumiranje pržene hrane ili alkohola može izazvati nastanak slobodnih radikala u telu. Vitamin E, koji se nalazi u ekstra devičanskom maslinovom ulju, moćan je antioksidans koji pomaže zaštiti tela od štete koju izazivaju slobodni radikali, a koja se naziva oksidativni stres. Vremenom, oksidativni stres može dovesti do raka. Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži i polifenole, drugu vrstu antioksidanta, koji se takođe bore protiv oksidativnog stresa u celom telu.

 

Rak

Dokazano je da oleokantal, fitonutrijent pronađen u ekstra devičanskom maslinovom ulju, smanjuje inflamaciju, koja je vodeći uzrok raka. Zapaljenje najčešće uzrokuje ishrana bogata šećerom, prerađenom i prženom hranom, alkoholom, kao i toksini iz okoline, kao što je dim cigareta. Ostale komponente, kao što su skvale i lignani, su druga svojstva maslinovog ulja koja su efikasna u odbrani od raka.