GAMARE

23.08.2023.

 

Gamare (Gamaret) je crno grožđe iz švajcarskog vinskog regiona Lavo. Sa svojim dobrim sastavom kiselina i tanina, Gamare može dati vina odlične strukture. Njegove arome teže tamnijem, dubljem kraju voćnog spektra, sa primesama začina.

 

 

Nastala ukrštanjem Gameja i Rajhenštajnera (nemačke sorte belog grožđa) 70ih godina prošlog veka, sorta Gamare je uzgajana u vinogradarskoj istraživačkoj stanici u Puliju. Njen uzgajivač, Andre Žakine, takođe je stvorio Diolinoir i Gamareovu sestrinsku sortu, poznatu kao Garanoar (Garanoir).

 

Kao i ove druge sorte, Gamare rano sazreva, snažan je i visoko prinosan. Takođe je veoma otporan na plesni.

 

Gamare deli mnoge osobine sa svojim daljim rođakom Pinot Noarom, ali ima i nekoliko svojih karakterisika. Rano sazreva, daje visoke prinose i otporan je na gljivične bolesti kao što su oidijum i peronospora.

U početku je Gamare uzgajan kao vino za mešanje u autohtonim vinima, ali je kasnije otkriveno da može dati veoma zanimljiva vina kada se sam vinifikuje i odležava u drvetu. Gamare vina obično imaju umerene tanine, robusnu kiselinsku strukturu i aromu borovnica i bibera.

 

Ova sorta često se pojačava dodavanjem sestrinske sorte Garanoar, koja dodaje svetlije, voćnije note Gamareovom tamnijem, ozbiljnijem karakteru.

 

Uparivanje sa hranom

Vina Gamare dobro idu uz:

  • Pečurke u belom sosu sa knedlama od hleba
  • Svinjske knedle
  • Junetina stroganoff