ŠEST ČINJENICA O SANGRIJI

27.06.2019.

 

 

U vrelim letnjim danima, ništa neće ugasiti žeđ kao čaša sočne, voćne sangrije. Ako se pitate koji je najbolji recept za sangriju, ili kako treba da je poslužite, ne tražite dalje. Tu smo da odgovorimo na ta pitanja i još mnogo druga.

 

 

1. Koji su sastojci u sangriji?

Osnovni sastojci sangrije su vino, neka vrsta zaslađivača, liker, soda ili drugo bezalkoholno piće i voće. Tipično je baza crveno vino.

 

Evo jednog dobrog recepta:

2 boce vina Rioja    

pola čaše triple sec (ili Cointreau)    

pola šolje brendija    

pola šolje sirupa od vode i šećera     

4 pomorandže (2 iseckane, 2 isceđene)     

1 iseckana jabuka

1 šaku crnog grožđa    

1 šaka kupina (ili jagoda)   

1 iseckan limun    

1 iseckana limeta   

pola litre soda vode

 

Pomeštajte vino, triple sec, rakiju, sirup od vode i šećera i sok. Dodajte sveže voće i promešajte. Ukoliko želite odmah da je poslužite, ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se sastojci stopili. Idealno, ostavite je u frižideru najmanje dva sata ili preko noći.

 

2. Koju vrstu vina treba koristiti za sangriju?

"Sangrija" je španska reč za "krv", što se odnosi na tradicionalnu bazu od crvenog vina. Ako želite tradicionalnu verziju, potražite špansko crveno vino kao što su vina iz Riohe ili vina na bazi Tempranilla.

Ali sangriju možete praviti sa bilo kojim vinom – belim, penušavim, rozeom. Sangrija sa belim vinima kao što su Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio dobro se slaže sa krastavcem, limunom i sprajtom. Rose sangria je odlična sa breskvama, dinjom i citrusima.

 

3. Koje voće da stavim u sangriju?

Dobra stvar sangrije je što je izuzetno prilagodljiva. Ali, ukoliko ste u dilemi, uvek možete dodati voće čiji su ukusi prisutni u vinu. Ako vino koje je baza ima note jagoda, dodajte joj sveže jagode. Ako je vaša baza Chardonnay i osećate zelene jabuke, slobodno ih dodajte. Isto važi i za breskve, limun, trešnje i tako dalje.

 

4. Ja volim jaka pića. Mogu li dodati žestinu u sangriju?

Naravno. Mnogi dodaju žestinu u sangriju kako bi povećali sadržaj alkohola, bilo da je u pitanju brendi, konjak ili neki liker.

 

5. Da li je sangrija slatka?

Može biti. Sangria može biti slatka onoliko koliko vi želite. Kao opšte pravilo, biće voćkasta, pa počnite sa suvim crvenim vinom kako bi zadržali niži nivo šećera. Izaberite voće koje je više kiselo nego slatko, dodajte više kiselog soka kao što je limunada, ili jednostavno nemojte dodavati šećer u svoju mešavinu ukoliko ne želite slatku sangriju.

 

6. Kako da poslužim sangriju?

Ako imate posudu za punč, iskoristite je. A ako ne, sangrija se može poslužiti iz sasvim jednostavnog bokala, ili lepog. :)

 

Uživajte ovog leta u sangriji!