PINA COLADA - NACIONALNO PIĆE PORTORIKA

12.09.2017.

Istorija jednog od omiljenih svetskih koktela

 

Jedan od najomiljenijih koktela na svetu, Pina Colada, rođen je u Portoriku, ali je identitet barmena koji ga je prvi smislio i dalje predmet rasprave. Caribe Hilton, jedan od luksuznih hotela u glavnom gradu Portorika, San Huanu, tvrdi da je Pina Colada prvi put poslužena u Beachcombers baru 1954. godine, od strane barmena Ramona "Monchito" Marrere. Na zahtev menadžmenta hotela da napravi piće koje će oslikavati ukuse ostrva, Marrero je proveo tri meseca isprobavajući stotine kombinacija pre nego što je usavršio svoji slatki, penušavi miks ruma, krema od kokosa i soka od ananasa. Prema Caribe Hiltonu, Marrero je mešao i služio svoju kreaciju u hotelu 35 godina, sve do penzionisanja 1989. godine.

Međutim, još jedan barmen koji je služio piće u hotelu Caribe Hilton tvrdi da je on izmislio ovaj hladni, kremasti koktel. Španac Ricardo Gracia je 2005. godine rekao Coastal Living magazinu da je štrajk sindikata berača kokosa 1954. sprečio da se piće koje je mešavina ruma, krema od kokosa i leda, tradicionalno služi, u isečenoj polovini kokosa. Prisiljen da improvizuje, Gracia je sipao piće u izdubljen ananas. Kada se ovakvo piće sa dodatim ukusom ananasa pokazalo popularnim, Gracia je rekao da je originalnom koktelu sa rumom i kremom od kokosa, dodao i sveže ceđen sok ananasa i tako stvorio Pina Coladu.

Tri kilometra zapadno od Caribe Hiltona u starom delu prestonice, još jedno popularno mesto tvrdi da je mesto rođenja Pina Colade. Restoran Barrachina otvoren je krajem pedesetih godina i ubrzo je postao poznat po svojoj paelji. Španski kuvar i vlasnik Pepe Barrachina, na putu u Južnu Ameriku, ubedio je Ramona Portasa Mingota, španskog koktel majstora koji je pisao i koktel knjige i radio u vrhunskim restoranima u Buenos Airesu, da napusti Argentinu i postane glavni barmen u njegovom portorikanskom restoranu. Barrachina tvrdi da je Mingot napravio prvu Pina Coladu u njegovom restoranu 1963. godine, što potvrđuje i mermerna pločica na ulazu u restoran.

Neki vezuju kreaciju Pina Colade i za Portorikanskog pirata iz 19. veka, Roberta Cofresija, za koga se pričalo da je podizao moral svojim ljudima tako što im je davao piće od belog ruma, ananasovog sokova i kokosovog mleka. Međutim, razvoj modernog koktela ne bi bio moguć sve do 1954. godine, kada je izmišljen ključni sastojak Coco Lopez - krem od kokosa. Razvijen na Univerzitetu u Portoriku, od strane profesora poljoprivrede Ramon Lopez-Irizarrija, koji je mešao kremu karipskih kokosa sa prirodnim šećerom od šećerne trske, Coco Lopez je ubrzo postao sastavni deo Pina Colade.

Godine 1978. Pina Colada je proglašena nacionalnim pićem Portorika, a sledeće godine u pop kulturu uneo je relativno nepoznat pevač. Napisana i otpevana od strane Ruperta Holmes, "Escape" je postala pesma broj jedan u SAD-u u decembru 1979. godine - i najpoznatija po refrenu: "If you like piña coladas and getting caught in the rain.“ Pesma je postala toliko popularna da je izdavačka kuća dodala naslovu pesme "The Pina Colada Song".

 I na kraju, predstavljamo recept za ovaj koktel:


Sastojci:
30ml belog ruma
60ml krema od kokosa
60ml soka od ananasa
1 kašičica smeđeg šećera
Za dekoraciju:
Kriška ananasa
1 trešnja
Priprema:
Pomeštati sve sastojke u blenderu dok ne postane ujednačeno. Sipati u rashlađenu čašu, i dekorisati ananasom i trešnjom.