ŠTA JE RADLER?

15.06.2021.

 

Prema dostupnim podacima, Englezi su bili prvi koji su mešali pivo sa bezalkoholnim pićem, gaziranom limunadom, pivom od đumbira, ginger ale-om ili bilo kojom drugom vrstom soka.

U Engleskoj danas poznat uglavnom pod nazivom Shandy, a nekada poznat kao Shandygaff bio je sastavljen od 2 dela piva, 1 dela piva od đumbira odnosno ginger ale-a. Vrhunac popularnosti dostigao je tokom ranog 20. veka u Engleskoj, Irskoj, Kanadi i Sjedinjenim Državama.

 

 

Shandy i Radler su u osnovi isto - jedina razlika je što je jedno engleskog porekla, a drugo nemačkog.

Prema nemačkoj verziji, izraz Radler potiče od pića zvanog Radlermass (doslovno „biciklistička litra“) koju je navodno stvorio gostioničar Franz Kugler u malom gradu po imenu Dajzenhofen, nadomak Minhena. Tokom velikog biciklističkog "buma" dvadesetih godina prošlog veka, Kugler je napravio biciklističku stazu od Minhena, kroz šumu, koja je vodila direktno do njegove gostionice. Jednog junskog dana 1922. godine, na hiljade biciklista došlo je u Kuglerovu gostionicu da se okrepi. Da ne bi brzo ostao bez piva, mešao ga je sa gaziranim limunovim sokom, a biciklisti su ovo piće koje ih je osvežilo a nije uticalo na njihovu dalju vožnju oduševljeni prihvatili, i ostalo je istorija.

 

Iako ova priča lepo zvuči, ipak je još ranije, 1912. godine nemačka spisateljica Lena Hrist iz Bavarske u svojim memoarima pisala da se radlermass služio još 1900. godine, što znači da je ovo piće nastalo dosta ranije.

 

Ova osvežavajuća kombinacija piva i soka odlično gasi žeđ i savršena je u predstojećim letnjim, toplim danima za sve pivopije kao i one koji nisu veliki ljubitelji piva.