VINSKI REGIONI NOVOG ZELANDA

24.11.2021.

 

Novi Zeland je podeljen na dva dela. Severno ostrvo, koje je nešto toplije i ima veći broj stanovnika u odnosu na susedno Južno ostrvo, koje je malo hladnije i dom je nekih od poznatijih novozelandskih vinarija. Država Novi Zeland se nalazi na južnoj hemisferi. To znači da se berba dešava između februara i aprila, u zavisnosti od sorte grožđa i specifične mikroklime. Važno je napomenuti da na Novom Zelandu postoji više od 7 vinogradarskih regiona.

 

 

Koliko ima vinarija na Novom Zelandu?

Sve u svemu, postoji oko 700 vinarija širom cele zemlje raspoređenih u 13 jedinstvenih vinogradarskih "apelacija". Većina vinograda se nalazi u blizini obale, gde hladnija leta i blage zime nude duge sunčane dane sa hladnijim noćnim temperaturama koje pogoduju pružanju duge sezone rasta. Duge sezone rasta i sporo sazrevanje pomažu u proizvodnji složenijih vina po kojima je Novi Zeland postao toliko poznat.

Ova zemlja proizvodi širok spektar sorti grožđa, ali sauvignon blanc je privukao najveću pažnju širom sveta.

 

Najpoznatiji vinski regioni na Novom Zelandu

 

Marlboro

Verovatno najpoznatija vinska regija Novog Zelanda međunarodnoj zajednici, Marlboro je najpoznatiji po proizvodnji fantastičnog sauvignon blanc-a. Region je takođe odgovoran za više od 77% ukupne proizvodnje vina na Novom Zelandu. Pinot Noir i Chardonnay se takođe ozbiljno uzgajaju širom ove oblasti.

 

Nelson

Nelson se nalazi nedaleko od Marlboro-a na severnom kraju južnog ostrva Novog Zelanda. Što se tiče proizvodnje vina, Nelson karakterišu dve različite regionalne geografije. Valovita brda i zaštićene ravnice nude različite stilove finog vina Novog sveta. Sauvignon Blanc takođe caruje ovde, a slede Chardonnay i Pinot Noir. Pored toga, aromatične sorte kao što su Pinot Gris, Riesling i Gewürztraminer se takođe uzgajaju u manjim količinama.

 

Centralni Otago

Centralni Otago brzo postaje jedan od vodećih vinogradarskih regiona Novog Zelanda. Prvobitno je bio poznatiji po uzgoju trešanja i kajsija. Danas je najpoznatiji po proizvodnji predivnog Pinot Noir-a i rafiniranih roze verzija istog grožđa. S obzirom na hladniju klimu, zasadi Pinot Gris-a, Riesling-a, and Chardonnay-a takođe su u porastu.

 

Hoks Bej

Hoks Bej je drugi najveći i najstariji region za proizvodnju vina na Novom Zelandu. S obzirom na svoju centralnu lokaciju na istočnoj obali severnog ostrva Novog Zelanda, Hoks Bej nudi klimu i terroar koji pogoduju proizvodnji šireg spektra sorti grožđa. U stvari, crvene mešavine veoma dobrog kvaliteta u stilu Bordoa se ovde proizvode zbog slične klime. Uzgaja se Merlot, Malbec i Cabernet Sauvignon, pored Sauvignon Blanc-a, Chardonnay-a, Syrah-a and Pinot Gris-a.

 

Vaikato

Region Vaikato i zaliv Plenti nalaze se u centru Severnog ostrva. Vaikato je zapravo relativno mali region za proizvodnju vina, iako kvalitet tek sada postaje sve priznatiji i zasadi se povećavaju svake godine. Ovde se proizvode Chardonnay, Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon.

 

Ostrvo Vaiheke

Udaljen kratkom 35-minutna vožnjom trajektom od Ouklanda, ostrvo Vaiheke nudi putnicima priliku da se odvoje od pejzaža sela. Ne samo da je Vaiheke prelepo ostrvo, već na ostrvu postoje i vinarije. Otprilike 12 vinarija se nalazi širom Vaihekea, a tu je i živahna umetnička scena i neobična postava kafića.

 

Vairarapa

Jedinstveno neobičan i nautički osećaj izvire iz Vairarape na Novom Zelandu. Smešten na samo maloj udaljenosti od centra Velingtona na Severnom ostrvu, Vairarapa se sastoji od tri podregiona - Martinboro, Gledston i Masterton. Vairarapa je zapravo maorski izraz, što se direktno prevodi kao „blistave vode“. Dok Vairarapa čini samo 3% svih zasada vinograda na Novom Zelandu, konzistentna klima i sastav zemljišta doprinose prelepom Pinot Noir-u, Syrah-u i Sauvignon Blanc-u.