TEKILA

02.01.2020.

Saznajte sve o tekili.

 

Ključna stvar za karakterističan ukus tekile, koji je kombinacija voća, začina i bibera, je u plavoj agavi koja se gaji uglavnom u meksičkoj provinciji Jalisco, ali i takođe u delovima Guanajuato, Michoacán i Nayarit, kao i primorskoj provinciji Tamaulipas​​.


Ovom izrazito bodljikavom sukulentu (koji nije kaktus, i više liči na ljiljan) potrebna je decenija ili više da sazri i odražava okolinu, zemljište i klimu na isti način kao i grožđe koje se koristi za vino ili brendi - sa više bogatim, zemljanim ukusom u nižim područjima, i mirisnijim, elegantnijim i biberastim tonovima u višim regijama (Altos, Jalisco).


Kada se agava obere i očisti od bodlji, njen sok karakteristične arome prolazi kroz proizvodni ciklus koji obuhvata kuvanje na pari, gnječenje, fermentaciju i destilaciju.


Najočiglednija razlika između tekila je sadržaj agave: bolje Tekile su Puro ili od 100% Agave, što će obično biti naznačeno, a jeftinije, mešane ili Mixto Tekile moraju imati najmanje 51% agave, ali i drugi šećeri mogu biti dodati pre fermentacije. Kako ih je jeftinije napraviti, Mixto Tekile obično imaju blaži, umereniji ukus agave.


Pored ove podele, premium Tekile su podeljeni prema godinama sazrevanja u bačvama sa sledećim oznakama (od najmlađe ka najstarijoj): blanco (ili plata/silver), reposado, añejo, extra añejo.

 

Kako se pravi koktel Tekila Sanrajz (Tequila Sunrise)?


Tekila se, zbog svog neutralnog ukusa, često koristi u pravljenju mnogih koktela, od kojih je najpoznatiji Tequila Sunrise. Kako se pravi Tequila Sunrise pogledajte na slici ispod:

 

Tequila Sunrise - Tekila Sanrajz