IDEALNA TEMPERATURA ZA KONZUMACIJU ŽESTOKIH PIĆA

25.09.2017.

Koja temperatura je najbolja?

 

 

Kokteli se konzumiraju rashlađeni, jer su najčešće mućkaju ili mešaju sa ledom. Ali žestoka pića se češće konzumiraju na ili oko sobne temperature, bilo čista ili sa ledom. Mnogi od nas rashlađuju vodku i džin pre serviranja, a i mnoga žestoka pića mogu biti osvežavajuća kad se rashlade, ali činjenica je da sva žestoka pića daju „više informacija“ kada se piju na sobnoj temperaturi.

Naravno, informacija nije cilj ispijanja žestine. Osim ako niste profesionalni degustator ili pišete opise proizvoda, veće su šanse da pijete iz zadovoljstva. U tom slučaju imate slobodu da pijete piće na kojoj god temperaturi želite. Ali da li će žestina imati pravi ukus, zavisiće od nekoliko drugih faktora.

Većina ovih faktora ima veze sa vrstama aromatičnih jedinjenja koje žestoko piće daje. Starija i tamnija pića će imati više kongenera (nečistoće i arome koje mogu stvoriti profil ukusa). Starija pića će imati puniji ukus i u zavisnosti od posuda u kojima su ležala. Naravno, ovo ne znači da čistim pićima nedostaje ukus. Iako destilovanje stvara jasna pića sa manje kongenera i većim procentom alkohola, ovim pićima se dodaju biljke (kao npr. džinu) ili na kratko leže u drvenim posudama, a zatim se filtriraju (npr. beli rum).

Tekstura i osećaj u ustima se takođe menjaju sa temperaturom. Vodka se često tradicionalno konzumira hladna, a džin ili vodka, kada se rashlade, davaće malo bogatiju ukus - što može prikriti jačinu pića.


A tu je i temperatura prostorije. Ako ste u toploj prostoriji, veće su šanse da piće neće imati pravi ukus - a to je zato što je idealna temperatura prostorije za žestoka pića između 20 do 24 stepeni Celzijusa. Vaša ruka će takođe zagrejati piće dok ga pijete, naravno ukoliko čaša iz koje pijete nema nožicu. I, naravno, degustacija na sobnoj temperaturi ne znači da ne možete dodati led (ili nekoliko kapi hladne vode) kako biste blago razblažili piće i malo ga otvorili.