TEROLDEGO

20.04.2022.

 

Teroldego je tamno crveno grožđe koje se uglavnom uzgaja u planinskom vinskom regionu Trentino u severnoj Italiji gde je glavna crna sorta.

 

 

Ova sorta proizvodi duboko pigmentirana crvena vina sa intenzivnim voćnim karakterom, stilom koji je postao nešto poput ikone za vinsku industriju Trentina. Meka je i treba vrlo malo da odleži, obično se pije u roku od tri godine od flaširanja, iako može dobro da se čuva i do 10 godina.

 

Dobro se meša, daje boju, i sadi se u Toskani, Siciliji i Venetu uglavnom u tu svrhu, mada se i neka eksperimentalna sortna vina flaširaju. Postoji i mala količina koja se uzgaja u Australiji, Kaliforniji i Brazilu. 

Uzgajivači ovog grođža često se susreću sa nekim problemima – kasno sazrelo grožđe ne dostiže uvek punu zrelost u hladnoj alpskoj klimi i sklono je lakom opadanju grozdova, posebno na vetrovitim mestima. U vlažnim godinama, gljiva botritis ovom grožđu može izazvati probleme.

 

Iako je redovna komponenta brojnih vina, postoji samo jedan DOC za sortna vina Teroldego: Teroldego Rotaliano. Campo Rotaliano je peščana, šljunkovita ravnica koja se istorijski smatra najboljom lokacijom za ovu sortu. Kao takav, to je jedan od retkih naziva specifičnih za lokaciju i raznolikost u Italiji.

 

Teroldego je drevna sorta grožđa, koja se u Italiji uzgaja stotinama godina. Postoji nekoliko teorija o imenu sorte, uključujući i to da potiče od Tiroldola, još jedne istorijske sorte. Takođe je sugerisano da je naziv italijanski oblik „zlatnog Tirola“, na osnovu statusa koje su njegova vina postigla širom Evrope u 18. i 19. veku. DNK testiranje je otkrilo da je Teroldego roditelj Lagreina, drevne sorte grožđe koja svoj dom nalazi u sunčanim vinogradima severoistočne Italije, i brat sorte Dureze, roditelja Syrah. Moguće je, takođe, da je ovo grođže povezano i sa Pinot Noir-om.