UPOZNAJTE SHINOBU DESTILERIJU

10.01.2024.

 

Shinobu destilerija kompanije Niigata Beer Co. se nalazi u prelepom području Niigata prefekture u Japanu, mestu poznatom po svoja tri bela blaga: snegu, belom pirinču i sakeu.

 


U destilerijskom objektu se nalazi strastveni ljubitelj viskija i iskusni pivar "Usama Ken", koji je takođe osnivač ove kompanije. Kao inovator u duši, gospodin Usami je bio prvi pivar koji je primenio sekundarnu fermentaciju i starenje u boci Niigata piva.


Kao iskusni pivar, gospodin Usami sanjao je o stvaranju lokalne destilerije viskija koja bi mogla da prezentuje kvalitet lokalne čiste vode i da zadovolji strastvenu zajednicu ljubitelja destilata. Konačno, 2017. godine, gospodin Usami je dobio prvu dozvolu za proizvodnju viskija u Niigati i tako je započeo svoje putovanje kao destiler.

Kao što japanska reč "SHINOBU" kaže, gospodin Usami veruje da je "strpljenje" i "izdržljivost" najvažniji element u stvaranju visokokvalitetnog viskija.JAPANSKI HRAST MIZUNARA: REDAK I JEDINSTVEN ZA JAPAN

 
Mizunara hrast je jedna od najređih i najskupljih vrsta hrasta na svetu. Njegova priča duboko je ukorenjena u japanskoj istoriji. Tokom Drugog svetskog rata, Japan je bio ekonomski blokiran od strane različitih zemalja i nije mogao da uvozi hrastove bačve. Nakon rata, Japan se brzo suočio sa nestašicama uvoznih buradi, pa su proizvođači viskija morali da počnu da koriste domaći hrast, Mizunara.
Jedinstvenost Mizunara hrasta je u tome što mu je potrebno 200 do 500 godina da biljka samostalno postane drvena bačva. On se dobro meša sa drugim ukusima i nudi složene note sandalovine, kokosa, začina i japanskog tamjana, prikazujući sofisticiranost istočnog ukusa sa snažnim, ali baršunastim osećajem u ustima.
 

NIIGATINA TRI BELA BLAGA

 
Niigata je lokalno poznata po svoja "tri bela blaga", a to su sneg, pirinač i sake. Takođe, prirodno je blagoslovena čistim izvorima vode, što je savršena lokacija za proizvodnju viskija. Zimi, kada vlažan vazduh sa mora prelazi preko Japana i putuje prema levoj strani Pacifika, dolazi do obilnih snežnih padavina u Niigati. Sneg ostaje na vrhovima planina i postepeno se topi od sredine leta, te teče kroz reke u Niigati. Ova voda se na kraju vraća kako bi postala čist izvor vode za lokalne pivare i destilerije.