SAZNAJTE VIŠE O VITAMINU C

23.07.2020.

 

 

Da bismo razumeli vitamin C, potrebne su nam prvo neke opšte informacije o vitaminima. Reč vitamin proizilazi iz kombinacije reči: vital i amin. Vitamini su organski (sadrže ugljenik) molekuli koji uglavnom funkcionišu kao katalizatori reakcija unutar tela. Katalizator je supstanca koja dozvoljava da se javi hemijska reakcija korišćenjem manje energije i manje vremena nego što bi to trebalo u normalnim uslovima. Ako ovi katalizatori nedostaju, kao nedostatak vitamina, normalne telesne funkcije mogu da oslabe i da se osoba dovede do bolesti.

 Telu su vitamini potrebni u malim količinama (stoti deo grama u mnogim slučajevima), a dobijamo ih iz tri izvora:

  • Hrana
  • Piće
  • Naše telo - vitamin K dolazi od bakterija u našim crevima, a vitamin D se proizvodi uz pomoć ultraljubičastog zračenja na koži.

Vitamini su ili rastvorljivi u masti ili rastvorljivi u vodi. Vitamini rastvorljivi u mastima su vitamin A, D, E i K. Ovi vitamini se akumuliraju u zalihama masti u telu i unutar jetre. Vitamini rastvorljivi u masti često su povezani sa toksičnošću kada se uzimaju u velikim količinama. Vitamini rastvorljivi u vodi uključuju vitamin C i vitamin B. Vitamini rastvorljivi u vodi, kada se uzmu u prevelikim količinama se izlučuju urinom i obično nisu povezani sa toksičnošću. Vitamini C i B takođe se čuvaju u jetri.

Interesantno je napomenuti da većina životinja proizvodi sopstveni vitamin C. Ljudi, primati (majmuni, šimpanze, itd) i morski prasići izgubili su ovu sposobnost. Zbog ove sličnosti sa čovekom, morski prasići su  predmeti eksperimenata tokom godina.

 

Važnost vitamina C

 

Vitamin C je važan za ljude i životinje, jer je ključan u proizvodnji kolagena. Vitamin C je takođe važan jer pomaže u zaštiti vitamina A i vitamina E, kao i zaštiti masnih kiselina od oksidacije. Vitamin C sprečava i leči bolest skorbut i može biti koristan u lečenju anemije.

Kolagen je najzastupljenija supstanca u telu, jer obiluje vlaknima sadržanih u vezivnom tkivu. Vezivno tkivo daje oblik našem telu i podržava naše organe. Da biste dobili ideju o tome koliko je važan kolagen, nabrojaćemo listu pet vrsta kolagena i koju korist telo ima od njih:

    Tip 1 - Vezivno tkivo kože, kosti, zuba, tetiva, ligamenata, tkiva, organskih kapsula
    Tip 2 - hrskavica
    Tip 3 - Vezivno tkivo naših organa (jetra, slezina, bubrezi, itd.)
    Tip 4, 5 - Razdvojni sloj između epitelnih i endotelnih ćelija, kao i između skeletnih ili glatkih mišićnih ćelija, glomerula bubrega, kapsula sočiva i Švanove i glijalne ćelije nervnog sistema.

Kao što vidite, kolagen je svuda u telu, a vitamin C igra ulogu u formiranju kolagena. Dakle, kako je vitamin C uključen u sintezu kolagena?

Kada se proizvede kolagen, postoji složen niz događaja, neki se javljaju unutar ćelije, a neki izvan ćelije. Vitamin C je aktivan unutar ćelije, gde se vrši hidroksilacija u dve aminokiseline: prolin i lizin. Ovo pomaže u formiranju molekula prokolagen koji se kasnije modifikuje u kolagen izvan ćelije. Bez vitamina C, formacija kolagena je poremećena, što dovodi do velikog broja problema u celom telu.

 

Vitmani C – manjak i izvori

 

Nedostatak vitamina C uzrokuje bolest skorbut, koja se u današnje vreme ređe sreće. Skorbut uzrokuje krvarenje i zapaljene desni, olabavljene zube, teže zarastanje rana, lako dobijanje modrica, bol u zglobovima, i mnoge druge probleme.

Vitamin C se nalazi u citrusnim plodovima kao što su pomorandže, limete i grejp, ali i voću kao što su jagode, kivi, dinje i povrću - paradajz, zelena paprika, krompir i mnogi drugi. Vitamin C se lako može oštetiti tokom faze pripreme hrane,  tokom sečenja, izlaganja vazduhu, kuvanja, ključanja i potopljenosti u vodu. Količina vitamina C koja  ostaje nakon obrade je obično dovoljno velika u većini namirnica da bude dovoljna za dnevne potrebe.

Preporučeni dijetetski dodatak vitamina C je 60 do 90 miligrama dnevno. Muškarci bi trebalo da konzumiraju više vitamina C nego žene. Takođe, osobe koje puše cigarete bi trebalo da konzumiraju 35 mg vitamina više od prosečnih odraslih osoba, jer pušenje smanjuje nivo vitamina C u organizmu i predstavlja katalizator bioloških procesa koji oštećuju ćelije. Samo 5 do 7 mg dnevno vitamina C sprečiće skorbut.

Interesantno je napomenuti da se vitamin C koristi kao konzervans u mnogim obrađenim vrstama hrane, što mogućnost nedostatka vitamina C čini još ređim.