VINA IZ ČILEA

06.10.2021.

 

Iako je u poslednjih 30 godina došlo do ekspanzije kvalitetnog čileanskog vina, prve vinove loze u Čileu zasađene su još 1500-ih godina. Kasnije, 1800-tih godina, Evropljani su doneli više sorti, posebno iz Bordoa. Sve do devedesetih godina, najveći deo vina konzumirali su stanovnici Čilea. Međutim, kako su vinari počeli da izvoze sve više vina, svet je primetio i kvalitet i vrednost čileanske industrije vina. Tamošnja industrija vina zasniva se na raznolikosti, zavaljujući klimi i vrstama grožđa. Ova zemlja može proizvesti izuzetne penušavce, osvežavajuća bela vina, jaka crvena vina svetske klase, i svaku vrstu vina između nabrojanih.

 

Ključne sorte grožđa

 

 

Mnoge zemlje zavise od proizvodnje vina od samo jedne ili dve sorte grožđa, dok je u Čileu sasvim suprotno. Topli, unutrašnji regioni pružaju odlične uslove za sazrevanje snažnog grožđa, dok se hladnije regije priobalnih vinograda ili onih na visokim nadmorskim visinama nalaze na severu i jugu, uzgajajući delikatnije sorte. Mnogi čileanski vinari izvode rigorozne studije tla kako bi utvrdili najbolje sorte grožđa za svoje lokacije. Dok mnogi povezuju sunčani Čile sa bogatim crvenim vinom, belo grožđe je privuklo dosta pažnje u protekloj deceniji. Severna dolina Limari, doline Casablanca, San Antonio i Leida, smeštene na Pacifiku i specijalizovane za grožđa sauvignon blanc i chardonnay. Sauvignon blanc iz ovih regija ima tendenciju da budu svetao, citrusan i voćkast, sa puno kiselosti i notama sveže trave.

Chardonnay, s druge strane, može biti napravljen u različitim stilovima, ali je obično dobro izbalansiran, zaobljen i ima osvežavajuću kiselost.

Za mnoge je Cabernet Sauvignon kralj u Čileu. Zauzima vrhunske parcele u toplijim krajevima kao što su dolina Maipo, dolina Colchagua, Cachapoal i Aconcagua. Proizveden ili kao sortno vino ili kao glavna komponenta mešavine, čileanski Cabernet ima tendenciju da budu bogat, sa notama trešnje, zemlje i začina i potencijalom za starenje decenijama.

Cabernet Sauvignon bi mogao biti najvažnija crvena sorta Čilea, ali Carmenere je jedinstvena sorta grožđa koja skoro da se jedino samo ovde uzgaja. Smatra se "izgubljenim" šestim grožđem Bordoa i ponovo se pojavio kada je veliki deo vinove loze Merlot genetski identifikovan kao Carmenere devedesetih godina. Njegovo lišće se razlikuje od merloa, iako dele isti glatki crveni plod. Kako vinari nastavljaju da uče o svojim usvojenim sortama, sve zanimljivija Carmenere vina pojavljuju see svake godine.

Pinot Noir je takođe novi favorit u Čileu, koji dobija pažnju zajedno sa sočnim, svežim vinima iz Kazablanke i San Antonija. A tamni Syrah raste i u hladnijim regionima kao što je Elqui a i u toplijim regionima kao što je Colchagua.

Iako je Čile postao poznat po proizvodnji kvalitetnih sortnih vina, mnoga od vrhunskih čileanskih vina su crvene mešavine, napravljene od Bordo sorti, sorti iz Rhone ili drugih kreativnih kombinacija.