PET NAJBOLJIH TEKILA NA SVETU

27.02.2020.

 

 

Od svih alkoholnih pića, tekila je ta koja ima reputaciju da ljudi zbog nje rade lude stvari.
Napravljena je od biljke plava agava koja se primarno gaji u gradu Tekila, u državi Jalisko u Meksiku. Na vrhuncu zrelosti, sakupljaju je eksperti poznati pod imenom Himadores, a zatim je peku, gnječe, fermentiraju i flaširaju.

 


Šta čini jednu tekilu dobrom?


Postoji dobra tekila i postoji odlična tekila. Predstavljamo vam listu od pet brendova tekila koje se smatraju najboljim na svetu. Napravljene su korišćenjem Reposado, Anejo i ekstra Anejo tekila (kliknite ovde kako biste saznali šta ovi nazivi znače). Takođe, svaki proizvođač koristi jedinstvene postupke fermentacije koji stvaraju poseban ukus.


5. Herradura


Osnovana 1870. godine, Herradura je veoma poznata marka tekile napravljena od 100% agave. Takođe, njena poznata linija proizvoda uključuje i tekilu El Jimador, nazvanu po skupljačima agave kao i mešavinu tekile i sode sa ukusom grejpfruta - New Mix.

 

4. Cabo Wabo


Cabo Wabo brend popularan je zbog svog veoma efikasnog marketinga, kao i „osnivača“, poznatog rok muzičara Sammy Hagar-a, iz benda Van Halen. Njen čist, nepogrešivi ukus agave čini je popularnom u barovima širom sveta, a brend je posebno popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je druga najprodavanija tekila.


3. 1800 Tequila


Još jedna od tekila koja je napravljena od 100% plave agave ali pored toga, kompanija od svog osnivanja 1800. godine destilira svoju tekilu u starim hrastovim bačvama, pa je tako dobila i ime. Njihova poznata 1800 silver je dvostruko destilovana i čuva se u hrastovim bačvama najmanje 12 godina pre nego što se flašira i prodaje. Ovaj način proizvodnje je zaslužan za to što 1800 Tequila ima čist i uravnotežen ukus uz nagoveštaj bibera i slatkog voća.


2. Patron


Još jedan od vodećih svetskih tekila brendova, Patron dolazi u nekoliko varijacija - Patron Reposado, Patron Anejo, Gran Patron Piedra, Gran Patron Burdeos, Patron XO Cafe, kao i mnoge druge. Iako su sve varijacije Patrona proizvedene u Meksiku, razlika u ukusu i jačini je zasnovana na tome koliko dugo su odležale, da li su skladištene u hrastovim bačvama, koji su začini i arome dodati i upotreba "tahona" i drugih posebnih proizvodnih procesa.


1. Don Julio


Jedan od najpopularnijih svetskih brendova tekile, Don Julio je cenjena kao jedna sa najboljim ukusom. Agava koja se koristi za proizvodnju ove tekile se uzgaja u meksičkim planinama Atotonilko. Tu plava agava raste slobodno, a planinski vazduh i čisti uslove čine agavu ove regije jedinstvenom. Agava sazreva 7 godina pre nego što se seče, i seče se iz korena. Bodlje sa listova se skidaju, i listovi se seku na komadiće jednake veličine i transportuju do Don Julio destilerije na preradu.

Lišće se peče u pećnicama od cigle nekoliko dana. Zatim se gnječi, a sok od agave se skuplja u posebne kontejnere. Dodaje se kvasac i mešavina se ostavlja da fermentira u burad gde je ležao burbon, do trenutka kada se flašira.

 

Iako su ovu rang listu sastavili stručnjaci, vaše rangiranje tekile je ono što se stvarno računa. Živeli!