ARAK

14.09.2022.

 

Arak je naziv za široku grupu destilovanih alkoholnih pića koja se obično proizvode u Šri Lanki, Indiji i jugoistočnoj Aziji. Može se napraviti od fermenta različitih sastojaka, čiji identitet zavisi od zemlje proizvodnje.

 

Ovi sastojci uključuju cvetove kokosovog soka, šećerne trske, žitarice (kao i crveni pirinač) ili voće. Ponekad se piće naziva arak ili rak. Pored ovoga, postoji i posebno alkoholno piće sa ukusom anisa koje se zove arak i koje se pravi širom Bliskog istoka.

Postoje dva osnovna stila araka, proizvedena u Indoneziji i Šri Lanki.

 

 

Batavia Arak (Indonezija)

Indonežanski primer - često samo arak - uglavnom je čiste boje, ali ima ukus kao tamni rum. Smatra se kao odgovor zemlje na rum, jer se dobija destilacijom šećerne trske u kotlu. Određeni stepen ukusa daje fermentisani crveni pirinač. Ovo se kombinuje sa kvascem da bi se pokrenula fermentacija šećerne trske. Gotovo piće često dostiže 70% alkohola. Batavia arak je istorijski bio popularan u Švedskoj i Finskoj kao deo punča, pomešan sa vodom, limunom, čajem i/ili začinima. Punč se pio topao uz hranu ili ohlađen kao piće posle večere. Takođe je sastojak peciva kao što su arraksboll i punschrulle, kao i Runeberg torte u Finskoj.

 

Cejlonski arak (Šri Lanka)

Šri Lanka je vodeći proizvođač araka od kokosa. Do 1992. godine vlada je igrala glavnu ulogu u industriji. Ovo je suptilnije piće, cvetno ukusa sa primesama konjaka i ruma. Pravi se od soka neotvorenog cveta kokosove palme, što je pored vode jedini sastojk.

Početni korak je poznat kao toddy tapping i umetnost se prenosi sa oca na sina. Toddy taperi se vešto penju i spuštaju od drveta do drveta, tapkajući sok i sakupljajući ga u zemljane tegle.

 

 

Ovaj sok ima visok sadržaj šećera i na njega počinju da deluju kvasci i drugi ambijentalni organizmi i odmah počinje fermentacija. Nekoliko sati kasnije toddy se sipa u velike posude za pranje; bačve od tikovine, trinkomale ili halmilla drveta. Fermentisanje se nastavlja sve dok alkohol ne dostigne 5 do 7 procenata.

Tehnike destilacije mogu varirati; manji proizvođači kao i oni koji ga prave kod kuće će verovatno imati kotlove. Takođe se koriste i metode destilacije u dugim čeličnim kazanima, a veća proizvodnja može kombinovati oba.

Pojedinačne destilacije su generalno proces u dva koraka koji se završava u roku od 24 sata. Prvo rezultira „niskim vinom“ sa od 20 do 40 procenata; drugi u destilatu od 60 do 90 odsto. Finalni proizvod se flašira sa između 33 i 50 procenata.

Neki araci mogu biti dvostruko destilovani za dodatnu mekoću.

U Šri Lanki se kokosov arak najčešće pije sam ili uz pivo od đumbira. Ostali napici za miksanje uključuju kolu, soda vodu i sok od limete. Takođe se može koristiti u receptima za koktele u zamenu za viski ili rum.

 

Kategorije cejlonskog araka

Melasa arak se smatra podrazumevanom, najmanje obrađenom vrstom. Međutim, zbog svoje popularnosti većina araka koji se prave pripadaju jednoj od sledećih kategorija.

Premijum odležani arak: sazrevao u halmilla drvenim bačvama do 15 do 20 godina

Premijum čist: uglavnom nije odležano, već se destiluje i/ili filtrira dva puta ili više radi mekoće

Uobičajeni arak: pomešan sa drugim alkoholima iz melase, ili pomešan sa neutralnim alkoholom