GREKO

11.01.2023.

 

Greko je sorta belog grožđa koja se uzgaja uglavnom u Kampaniji u Južnoj Italiji, a  najbolja vina proiyvedena od ove sorte mogu varirati od svežih i biljnih ukusa do punog sa primesama orašastog voća.

 

 

Pokazalo se da se Greco razlikuje od sorte Greco Bianco koja se nalazi uglavnom u Kalabriji i nekoliko sorti grožđa izvan Kampanije koje imaju lokalni naziv koji uključuje reči „Greco“ ili „Greco Bianco“. Međutim, i dalje dolazi do konfuzije, pa se ove dve sorte grožđa i dalje veoma mešaju, kako u akademskoj tako i u profesionalnoj sferi. Štaviše, reč Greco se povremeno može pojaviti na vinima koja se ne prave ni od jednog ni od drugog. Grechetto je takođe posebna sorta.

 

Prema italijanskom popisu iz 2000. godine, u Italiji je bio zasađen 941 hektar sorte Greko. Međutim, pokazalo se da je sorta grožđa Asprinio u studiji iz 2006. identična sorti Greco, što je u istom istraživanju činilo 414 ha vinove loze. Ono se sadi uglavnom u južnoj Kampaniji, posebno u Aversa Asprinio DOC. Međutim, treba napomenuti da neke osobe od autoriteta, uključujući poznatog pisca o vinu Iana d'Agatu, dovode u pitanje studije DNK. To je zato što vina Asprinio imaju tendenciju da pokazuju mnogo veću kiselost od vina Greco. D'Agata priznaje da se Asprinio često uzgaja na senovitim mestima, ali ne misli da je to dovoljno objašnjenje za razliku.

 

Greco se najviše uzgaja u kampanskim provincijama Avelino, Benevento, Napoli i Salerno. Pored Greco di Tufo, sorta je takođe dozvoljena u različitim kampanskim DOC-ima, uključujući Irpiniju i Sanio. Može činiti do 50 procenata mešavine vina sa Capri DOC u Napuljskom zalivu. Takođe se uzgaja u nekoliko provincija Pulje i u provinciji Kampobaso Molize. Postoje i zasadi u Laciju, Toskani, pa čak i u Liguriji na severu. Može da bude deo mešavine vina Gravina DOC na granici Pulje i Bazilikate.

 

Čini se da široka upotreba grčkih zvučnih imena za različite sorte grožđa ima različite razloge, uključujući istorijsku italijansku asocijaciju slatkih vina sa starom Grčkom, i ulogu koju su stari Grci preuzeli u ranoj proizvodnji vina u današnjoj Italiji. Pretpostavljeno grčko poreklo bilo koje od ovih varijanti – uključujući Grechetto i Aglianico („Helenski“) nije dokazano DNK analizom.

Greco je sorta kasnog zrenja. Podložna je peronospori i pepelnici.