KAKO SE PRAVI SAJDER

23.06.2021.

 

Od čega se pravi sajder?

Sajder (engl. Cider) je fermentisano alkoholno piće napravljeno od soka jabuke ili kruške. Sajder od jabuke može da se pravi od bilo koje vrste jabuka, mada se pojedine vrste gaje prvenstveno za tu svrhu. Veoma je popularan u Velikoj Britaniji, posebno u jugozapadnoj i istočnoj Engleskoj. Britanija ima najveću potrošnju sajdera po glavi stanovnika, kao i najveće kompanije za proizvodnju ovog pića. Sajder je takođe popularan i u drugim evropskim zemljamat, kao što su Irska, Portugalija, Francuska i Španija.


 

od cega se pravi sajder


Procenat alkohola u sajderu

Sadržaj alkohola u sajderu varira od 1.2% do 8.5% ili više u tradicionalnim engleskim sajderima, i od 3.5% do 12% u ostatku Evrope. Prema britanskom zakonu, mora da sadrži najmanje 35% soka od jabuke (svežeg ili koncentrisanog), dok je u SAD taj minimum 50%.

Kako se pravi sajder?

Kada su jabuke obrane, usitnjavaju se i muljaju dok se ne pretvore u kašu. Zatim se izlažu još većem pritisku, sve dok se sav sok ne istisne iz kaše (komine). Ovaj sok se zatim stavlja u otvorene ili zatvorene bačve.
Fermentacija se obavlja na temperaturi od 4-16 °C. Ovo je niska temepratura za većinu vrsta fermentacije, ali je pogodna za sajder, jer se u sporijoj fermentaciji manje gube arome.
Neposredno pre nego što se fermentacijom utroši sav šećer, tečnost se presipa u nove bačve. Finalna fermentacija stvara malu količinu karbonacije i za ovu svrhu može se dodati još šećera.

Sok od jabuke se takođe može kombinovati sa drugim voćem, ili se mogu dodati i voćni pire ili arome, kao što su grožđe, višnje, maline i brusnica, kako bi se dobio finiji sajder.
Sajder je spreman za pijenje posle fermentacije od tri meseca, mada češće sazreva u kacama i do tri godine.

Peri (perry) je sličan proizvod napravljen od fermentisanog soka kruške.