MELARA

09.08.2023.

 

Melara je malo poznata sorta belog grožđa koja se koristi skoro isključivo u zapadnoj Emiliji-Romanji, u severnoj Italiji. Uglavnom se koristi u slatkim vinima Vin Santo Colli Piacentini, posebno onima koji se prave oko Vigolena i u dolini Val d'Arda.

 

 

Uzgaja se uz Santa Mariju, sortu jednako nepoznatu svetu iza Val d'Arde. Korišćena prvenstveno u passito vinima, Melara bobice se suše odmah nakon berbe, koncentrišuć svoje prirodne šećere i ukuse za intenzivnije aromatizovana vina.

 

Zajedno sa Santa Marijom, Melara čini do 60 odsto vina Vin Santo di Vigoleno, slatkog vina napravljenog u brdima južno od Pjaćence. Ove dve sorte odavno su kombinovane u domaćim vinima, ali su im se nedavno pridružili Berdevino, Ortrugo i Trebbiano, kao i bela ronska sorta Marsanne, koja je inače odobrena za upotrebu samo u standardnoj verziji Colli Piacentini Vin Santo, a ne u prestižnijoj varijanti Vigoleno.

 

Vina napravljena od grožđa Melara su tipično veoma slatka, duboke boje ćilibara i intenzivnih aroma meda, suvog citrusa i bogatijih nota tostiranih lešnika i badema. Ovu sortu ne treba mešati sa sortom grožđa Merla sličnog imena koja je sinonim za Canaiolo Nero.

 

Uparivanje sa hranom

Melara vina dobro idu uz:

  • Tamnu čokoladu
  • Božićni puding
  • Parfe od pačje jetre