ROZE

23.11.2017.

Kako se pravi roze vino?

 

Za razliku od belog grožđa od kojeg se pravi belo vino, i crnog grožđa od kojeg se pravi crveno vino, roze grožđe ne postoji u prirodi. Na koji način onda vinari prave vino koje ima tu divnu roze boju?

Česta zabluda je da se roze može napraviti mešanjem crvenog i belog vina.

Ali zapravo, na pitanje kako se pravi roze, odgovor se nalazi u kontaktu sa ljuskom. Kada se grožđe, bez obzira na boju, iscedi, sok koji ističe iz voća je proziran. Vina ne dobijaju boju od soka, već od kontakta soka sa ljuskom grožđa. Kada se ljuska i sok pomešaju zajedno, ljuska daje boju soku - žutu ili crvenu. Ovaj proces je poznat kao maceracija. Tokom maceracije, fenoli kao što su antocijanini i tanini koji doprinose boji i ukusu, služe i kao antioksidanti, štiteći vino od degradacije koja može da nastane od kontakta sa kiseonikom.

Roze vino pravi se ceđenjem crnog grožđa, a zatim se sok ostavlja da odstoji sa ljuskom kraći period, obično dva do tri dana. Čim sok dobije roze boju koju proizvođač želi, ljuska se uklanja, a sok se ostavlja da fermentira.

 

 

 

Kako se služi roze?

 

Roze vino pije se rashlađeno, pa je najbolje ostaviti ga u fružideru nekoliko sati pre služenja, ili 30 minuta u zamrzivaču ukoliko nemate dovoljno vremena. Nakon što otvorite bocu, ona se ne vraća u frižider, već ostavlja na stolu, jer se arome i karakter vina blago menjaju kako raste temperatura.

Region vina poznat po stvaranju najboljih rozea na svetu je Provansa. S obzirom na veličinu regiona, pravi se kvalitetni roze za svačiji džep, tako da ako želite da probate dobar roze, potražite bocu iz Provanse.