GIRGENTINA

28.08.2022.

 

Girgentina je belog grožđe sa Malte, i spada među najrasprostranjenije vinove loze na ostrvu.

Zajedno sa crnom sortom Gellevza, predstavlja jednu od dve sorte koje su rođene na ovom malom ostrvu. Kao što njeno ime kaže, sorta Girgentina verovatno potiče iz mesta zvanog Girgenti, ali malo šta je zasigurno poznato kada su u pitanju ime i istorija ovog grožđa.

 

 

Zapravo, postoje dva mesta koja se zovu Girgenti u ovom delu sveta – jedno na Malti, drugo preko mora u južnoj Siciliji. Sicilijanski Girgenti je grad i pokrajina poznatiji po svom modernom italijanskom nazivu: Agrigento. Iako nije ključna oblast za proizvodnju vina u moderno doba, vinogradarstvo se praktikuje oko Agrigenta mnogo vekova, a veruje se da su Maltu prvi naselili stari narodi ovog područja.

 

Malteški Girgenti je malo naselje na jugu Malte, samo nekoliko kilometara zapadno od grada Siggiewi. Iako je danas čini tek nešto više od autobuske stanice i crkve, ona ostaje od značaja za ovu priču, jer se tamo nalaze vinarija Ta Betta i vinogradi.

 

Najbolji pokazatelj porekla grožđa leži u manje poznatom sinonimu sorte „Insolja Tal-Girgenti“. Ovo se bukvalno prevodi kao Inzolija od Girgentija („tal“ je predlog koji je ušao u malteške dijalekte sa arapskog), a originalna Inzolija je jedna od najpopularnijih belih varijanti na Siciliji. Ovo je daleko od konačnog, ali daje težinu ideji da je Girgentina prvobitno bila Sicilijanka.

 

Međutim, strogi uslovi savremene proizvodnje vina i zahtevi modernog potrošača ostavili su Girgentinu iza sebe. Jednostavno nema laku aromatičnost ili ravnotežu kiseline/šećera koju nude Vermentino i Chardonnay - dve sorte koje uživaju sve veći uspeh u malteškim vinima.

 

Čak i Ta Betta, čiji vinogradi mogu označiti samu početnu tačku istorije sorte, favorizuju Vermentino i Grecanico Dorato (Garganega) u odnosu na Girgentinu.

 

Početkom 21. veka, jedine malteške vinarije koji proizvode bilo kakvu količinu vina Girgentina su Marsovin i Delicata. Tipična vina Girgentina imaju tendenciju da budu lagana i po telu i po alkoholu, i imaju delikatan cvetni miris.

 

Iako bi ovo sugerisalo savršeno osvežavajuću čašu vina za vrelinu mediteranskog letnjeg popodneva, Girgentina nema mnogo kiselosti. Koliko god da je tužno videti kako drevne sorte vinove loze nestaju, nije teško videti kako su malteški proizvođači izabrali šardone da zameni njihovu rodnu Girgentinu.